Besparen kost niks en levert veel op !


Almeerminder staat boordevol tips om op grote schaal energie te besparen. De kleine tips zou je er bijna door vergeten. Kleine, maar fijne tips, kun je zeggen, want ze hebben stuk voor stuk positief effect op uw energieverbruik.

 • (AF)WASSEN

  In de tropen doet iedereen de (af)was met koud water. Ook dan zijn borden, glazen en kleding schoon. Wij hebben het geprobeerd en ook in Almere is dat zo!

   

  Moderne vaatwassers en de wasmachines zijn tot veel in staat. Probeer ze maar eens lekker vol te stoppen en op de laagste temperatuur te laten werken.

   

  Drogen?

  Laat de was in de zomer lekker in de buitenlucht drogen en ’s winters op zolder. De elektrische wasdroger kan de deur uit.

 • DE AUTO

  Energie besparen met de auto is makkelijker dan je denkt. Kies de volgende keer een zuinige auto. Zuinig of niet, je knijpt merkbaar in je brandstofgebruik met ‘het nieuwe rijden’ . Voor je het weet heb je de smaak te pakken.

   

  Laat je niet gek maken door verkeersborden die je aansporen om 120 of zelfs 130 te rijden. Alleen de benzineman wordt daar wijzer van. Wees gierig met de productie van CO2, CO en NOx en blijf gewoon 100 km/u karren.

   

  Of stap over op een elektrische auto.

  En met de trein rijd je helemaal gegarandeerd en voor 100 procent op groene stroom, zonder een grammetje CO2 te produceren.

 • DOUCHEN

  Gebruik de douche in plaats van het bad. Lekker onder de douche en een dikke waterstraal 13 minuten over je heen later stromen. Hmmm! Dat is pas genieten.

  Maar je geniet even veel met een straal uit de waterbesparende douchekop. En zelfs als je maar twee of drie minuten doucht, ben je helemaal schoon.

  In de tropen kun je je uitgebreid douchen met een emmer met vijf liter water. In Almere is vijf liter ook goed te doen!

 • ELEKTRISCHE APPARATEN

  • Draai eens een knopje om! En zet op die manier alle apparaten die op ‘standby’ staan helemaal uit. Hoe ouder het apparaat, hoe hoger het sluipverbruik.
  • Vergeet niet de koelkast en de vrieskist regelmatig te ontdooien.
  • Een ingebouwde koel/vriescombinatie moet z’n warmte (aan de achterkant van het apparaat) goed kwijt kunnen. Anders gebruikt het meer energie.
  • Iets uit de koelkast of de vriezer halen? Hanteer geen opendeurpolitiek: de koude lucht rolt zo naar buiten, dus sluit de deur zo snel mogelijk.
  • Over open deuren gesproken: ontdooi etenswaren in de koelkast en niet op het aanrecht. Dat is niet alleen gunstig voor het energieverbruik van de koelkast, maar remt ook de activiteit van bacteriën in het voedsel.
  • En nog een open deur: laat kliekjes afkoelen, voor ze in de koelkast of de vriezer te stoppen.
  • Zijn de mobieltjes, de tablets en de oplaadbare batterijen opgeladen? Trek de lader uit het stopcontact.
  • Ben je toe aan een nieuw apparaat? Kies een model dat zo zuinig mogelijk is.
  • Houd het energiegebruik (gas, stroom, stadsverwarming, water) goed in de gaten. Is er ineens een piek? Probeer na te gaan, welk apparaat dat veroorzaakt of welke huisgenoot daar meer van weet.
 • INTERNETTEN

  Je doet het soms tientallen malen per dag: snel iets opzoeken op Google of met een andere zoekmachine. Ook zulke simpele zoekopdrachten veroorzaken CO2 uitstoot.

   

  Gelukkig is er nu Ecosia.org. Voor elke zoekopdracht plant Ecosia een boom. In het zoekvenster kun je zien hoeveel bomen je met je zoektochten al hebt laten planten.

 • LAMPEN

  Ken je ze nog, die ouderwetse gloeilampen? Ze mogen niet meer verkocht worden, omdat ze zoveel stroom verbruiken. En die ‘gezellige’ halogeenlampen? Die maken het qua stroomverbruik het allerbontst. De meeste mensen hebben hun energie-slurpende verlichting al vervangen voor ledlampen. Een verstandig besluit: waar één gloeilamp boven onze eettafel ooit 60 watt verbruikte, is dat met vier ledlampjes nu nog maar 8 watt. En het is net zo licht!

   

  Vergeet niet de verlichting boven uit te doen als je beneden bent. En andersom. Op jaarbasis scheelt het heel veel centjes.

   

  Wil het niet lukken? Laten de huisgenoten de verlichting voortdurend branden in ruimtes waar zij niet zijn? Neem het heft in eigen hand en monteer een lichtschakelaar met bewegingssensor.

 • MOBIELTJES EN TABLETS

  Ja, ze zijn onontbeerlijk in je leven. Maar als je slaapt, heb je ze echt niet nodig. Laat je niet gek maken door de nachtelijke actualiteit.

   

  Schakel je mobiel en tablet(s) helemaal uit. Dat slaapt veel lekkerder en scheelt in je stroomverbruik.

 • REIZEN

  Een vliegvakantie of een rit naar de camping. Reizen veroorzaakt altijd CO2 uitstoot. Behalve als je fietst of wandelt, natuurlijk.

   

  Het kan natuurlijk beter. Kijk maar:

  Flygreen is een nieuwe zoekmachine voor vliegreizen (pakketreizen of alleen de vlucht), die de CO2 uitstoot van je vlucht of vakantie gratis en automatisch voor een deel compenseert.

 • STOFZUIGER

  Zo’n stofzuiger lust wel een kleine 800 Watt. In plaats van die energie te besteden aan het opzuigen van stof, kun je die ook verkopen aan je energieleverancier (als je zonnepanelen hebt). Bovendien, hoe vuil is een huis nou eigenlijk? Moet je echt drie keer in de week zuigen? Even met een veger door de kamers en de gang en het huis ziet er ook weer netjes uit.

 • STRIJKBOUT

  2.000 Watt heeft die maffe strijkbout nodig! En vergeleken met een stofzuiger is het toch maar een klein apparaatje.

  Is het echt nodig om elke zakdoek, sok of laken te strijken? We zijn toch geen hotel. Wat niet ziet, wat niet deert is het devies van de energiebespaarder. Daarom hoef je onder je wollen pullover geen strak gestreken bloesje te dragen. Je pyjama is na drie minuten dragen al weer een totale kreukelzone. Een hoeslaken daarentegen rekt zichzelf uit de kreukels. Dus stuur de strijkbout maar eens lekker lang op vakantie.

 • VERLICHTING

  Eén schaap over de dam

  Vrijdagavond - tijd voor lekker eten. De gezellige brasserie in Almere Buiten was precies wat we zochten met een fijne sfeer en goed menu. Na ons diner keek ik eens rond en - beroepsdeformatie zullen we maar zeggen - telde de halogeenspotjes. Ik kwam op ongeveer 50 stuks.

  Tijdens het afrekenen vroeg ik de eigenaar of hij zijn kosten niet zou willen verlagen. Geïntrigeerd keek hij op. Ik legde uit dat hij zijn 35 Watt halogeenspotjes beter kon vervangen door led. Een snel rekensommetje op een servet leerde dat hij nu ongeveer €1.092,=  kwijt is aan elektriciteit op jaarbasis.

  Led-licht gebruikt maar 4 Watt. En daarmee zouden zijn elektriciteitskosten teruggebracht kunnen worden tot ongeveer € 125,= per jaar. De investering voor de ledlampen zou zo'n € 300,=  zijn (A-kwaliteit). Ik zag hem nadenken.

  Toen ik er laatst weer eens ging eten, zag ik dat de eigenaar mijn advies had opgevolgd. Ik gaf hem een compliment. Hij vertelde dat hij ondertussen ook thuis de lampen had vervangen. Zo zie je maar, als er één schaap over de dam is....

   

  Jan Otter

 • WARMTE

  • De meest voor de hand liggende manier om minder gas of standsverwarming te gebruiken is de thermostaatknop een stand lager te zetten.

  • Werkt de verwarming op gas? Elke graad boven de 200C zorgt voor zeven procent meer gasverbruik.
  • Als je ’s winters binnenshuis regelmatig in beweging bent, blijf je lekker warm
  • ​Meer warmte blijft binnenshuis als je de woning goed isoleert (spouwmuur, kruipruimte, dubbele beglazing, zolder).
  • Meer warmte blijft binnenskamers als je de deur dicht doet of ’s avonds de gordijnen sluit. Laat de gordijnen overigens niet voor de radiator hangen.
  • Zijn de muren niet (goed) geïsoleerd? Plak radiatorfolie achter de verwarmingsradiatoren.
  • Zorg dat gordijnen of lamellen de radiatoren niet bedekken.
  • Toch een bijverwarming kopen? Infraroodpanelen zijn energiezuinig en verwarmen niet de lucht, maar het te verwarmen object. Zie ook www.milieucentraal.nl
  • Ga je een poos de deur uit of is het bijna tijd om naar bed te gaan? Stel de verwarmingsthermostaat een uur tevoren op 15 graden.
  • Een koude slaapkamer bevordert de slaap. Maar koude voeten houden je uit de slaap! In plaats van de verwarming aan te zetten in de slaapkamer, kun je ook onder een extra of extra dik dekbed kruipen.
 • (WARM) WATER

  Het gebeurt automatisch en niemand denkt erbij na; als je de kraan opendraait, doe je dat meestal zo ver mogelijk. Een flinke straal spuit tevoorschijn.

  Hoeveel van dat water gebruik je echt en hoeveel verdwijnt er meteen door de afvoer, zonder dat je het hebt gebruikt?

   

  Water koken vraagt ontzettend veel energie. Overgebleven water in de waterkoker koelt snel af. Kook dus precies genoeg water voor koffie of thee. Of gebruik een grote thermoskan om gekookt water in op te slaan. Dan hoef je nog maar één of twee keer per dag water te koken.

  Heb je een mengkraan met één knop? In de neutrale stand gebruikt die óók warm water.

   

  Nog meer besparen op warm water? Installeer, eventueel in combinatie met zonnepanelen, een zonneboiler.

SAMEN ENERGIE BESPAREN