Bouwen zonder aardgas!

 

Vanaf 1 juli 2018 hebben nieuwbouwwoningen geen aansluiting meer op het aardgasnet. Wat zijn de alternatieven? En welke keuzen hebben woningbezitters, die voorlopig nog wel aardgas hebben?

 

In principe neemt elektriciteit de rol van het gas over. Duurzaam opgewekte stroom is de energie om te koken met een (inductie)kookplaat en een elektrisch fornuis. Warm water en de verwarming zijn afkomstig van een warmtepomp.

 

Voor de meeste woningeigenaren is de zoektocht naar een geschikte warmtepomp erg verwarrend. De verschillende warmtepompsystemen maken de keus er niet makkelijk op. In principe gaat het om twee typen systemen. Luchtwarmtepompen lijken nog het meest op een airconditioningsysteem met een buiten- en een binnen unit. Als tweede zijn er diverse typen water-warmtepompen. Zij halen warmte uit de bodem. Dit zijn de systemen met de hoogste investeringskosten, omdat de installateur buizen of leidingen in de bodem moet aanbrengen. De Woonwijzerwinkel geeft een goed overzicht van de diverse mogelijkheden.

 

Water verwarmen is ook mogelijk met zonnecollectoren. Zij worden steeds vaker geïntegreerd met zonnepanelen. Dat heet een PVT systeem.

Wie nog niet helemaal zonder aardgas kan of wil wonen, maar het gasgebruik wel wil verminderen kan eens nadenken over een hybride warmtepomp. De makers van van BlueGen kiezen een andere benadering. Namelijk energie opwekken met een geïntegreerd systeem. Het is in feite een kleine energiecentrale, die met aardgas stroom en warmte opwekt.

 

Ervaringen

Hieronder vertellen Almeerse bewoners over hun hun zelf gebouwde of ontworpen huis zónder aardgas.

 

Ruud Lagendijk deelt zijn ervaringen over de lange speurtocht naar gasloos wonen.

Download of lees zijn boekje online.

 

Wilt u meer weten of een afspraak maken met één van de Almeerders die al aardgasloos hebben gebouwd? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met u op.

 

Installeren

Misschien weet u al precies hoe u uw huis duurzamer gaat maken, maar zoekt u een betrouwbare installateur. Qbis.nl, het openbare, onafhankelijke nationale kwaliteitsregister van gekwalificeerde vakmensen en vakbedrijven in de (duurzame) bouw- en installatietechniek, kan u vast op weg helpen.

 • ANKO EN MICHELE - NOBELHORST

  Welke wijk en bouwjaar woning

  Wij hebben gekozen voor een energieneutrale woning en een warmtepomp met het oog op de toekomst. Ons huis in de Nobelhorst is in 2017 gebouwd. De vloeroppervlakte is 180 m2. Wij hebben HR++ glas en de Rc-waarden van de vloer zijn 3.5, van de buitenmuren 4.5 en van het dak 6.

   

  Warmtepomp

  Wij hebben een lucht-water warmtepomp. Wij kwamen tot deze keuze na de afweging gemaakt te hebben tussen een lucht-waterpomp en een warmtepomp met bodemwisselaar.

  De warmtepomp heeft een capaciteit van 8kW, gebaseerd op ons verbruik van warmte en warm tapwater. Onze ervaring is prima. Tapwater is er voldoende en de woning is goed warm te houden. Het energieverbruik is conform verwachting.

   

  De installatie is verzorgd door de installateur van de aannemer C. L. Hof. Wij hebben ons alle mogelijkheden laten uitleggen op kantoor van de installateur. Bij het ontwerp hebben wij dus al rekening gehouden met de installatie. Voor de technische ruimte is 2 m2 gereserveerd.

  In de opdracht zat er oorspronkelijk vloerverwarming op de begane grond en verder radiatoren. Dit hebben we gewijzigd naar vloerverwarming in het hele huis

   

  De buitenunit van de warmtepomp staat aan de zijkant van het huis. Wij en ook de buren hebben geen last van het geluid van deze unit.

   

  Koken

  Verder koken wij op inductie. Dat kookt prettiger en de kookplaat is eenvoudiger schoon te houden.

   

  Elektra verbruik

  Wij gebruiken wel meer elektra en moesten een zwaardere aansluiting nemen van 3x25A.

  Ik heb nog geen ervaring met het energieverbruik over een heel jaar, maar vermoedelijk komt mijn elektraverbruik op zo’n 7.000 á 8.000 kWh uit.

   

  Wij hebben alle informatie van het internet gehaald en ook een bezoek gebracht aan een woning met een warmtepomp.

  De aannemer had gelukkig geen enkel probleem met de verandering in de bouwplannen.

   

  Meerkosten en financiering

  De extra kosten waren € 7.500. Dat is inclusief de wijziging van radiatoren naar vloerverwarming en het vervallen van de ketel.

  Wij hebben € 2.200 subsidie voor de warmtepomp gekregen.

  De meerkosten zijn gefinancierd met de duurzaamheidslening via de gemeente. Dat gaat op zich vrij eenvoudig. Er is natuurlijk wel wat papierwerk. Afbetalen kan ik met het bedrag dat ik bespaar op de energielasten.

 • HANS EN MARION - ALMERE HOUT

  Welke wijk en bouwjaar woning

  Ons huis in Almere Hout is in 2010 gebouwd. De oppervlakte is 450-500 m2.

  De Rc-waarden van de gevel, dak en vloer weet ik niet. Wel dat wij HR+++ glas hebben.

   

  Warmtepomp

  Wij hebben een lucht-water warmtepomp laten installeren. De capaciteit van de warmtepomp weet ik ook niet. Maar het is genoeg. Onze ervaring is uitstekend.

  We hebben alles zelf uitgezocht, samen met de leverancier Vennegoor Installatietechniek uit Weerselo. De service is prima. Het is een vooruitstrevende installateur, die ik iedereen kan aanbevelen. Een warmtepomp vereist vrijwel geen onderhoud, het is geen CV installatie die jaarlijks moet worden schoongemaakt.

  Bij de bouw heb ik rekening gehouden met de plaats van de warmtepomp en de buitenunit. Verder waren er geen installatietechnische consequenties, want ik had in het ontwerp al vloerverwarming voor het hele huis gepland.

  De oorspronkelijke bouwplannen zijn niet veranderd, dus voor de aannemer was het niet moeilijk.

   

  De buitenunit van de warmtepomp staat dicht bij de warmtepomp, buiten. Met de geluidsoverlast van de buitenunit valt het erg mee. Het is wel aan te raden om deze unit niet aan een muur te hangen vanwege contactgeluid. Bij ons staat hij 20 cm buiten de muur op een kleine verhoging.

   

  Wij hebben geen bodemwisselaars. Dat mocht niet, omdat wij in een waterwingebied zitten. Daardoor mocht maar 20 meter diep geboord worden.

   

  Koken

  Wij koken nog steeds op gas. Maar dat kan ook met inductie.

   

  Elektra verbruik

  We hebben een elektra aansluiting van 3 fasen 25A.
  We betalen nu per maand € 110 aan energie voor een huis met een inhoud van 1300 m3. Dat is een groot huis. We verbruiken nog ongeveer 100 m3 gas per jaar voor koken en de open haard op gas. Ons totale elektriciteitsverbruik is zo’n 6.000-9.000 kWh per jaar. We hebben ook 3,6 kWp aan zonnepanelen.

   

  Meerkosten en financiering

  Meerkosten? Geen idee: we hebben het met de bouw meegefinancierd en uit eigen zak betaald. Ik schat een € 4.000 extra, vergeleken met een CV installatie. Wij hebben geen subsidie aangevraagd.

   

  We hebben gekozen voor een warmtepomp en een energieneutrale woning, omdat wij een grote stap vooruit wilden maken in duurzaamheid

  Kijk ook eens op www.nibenl.eu

   

  Graag zou ik nog willen vermelden dat:

  • Een warmtepomp ook direct een vervanger is van een airconditioning in de zomer. In de winter verwarmt hij, in de zomer koelt hij. Daar heb je geen omkijken meer naar. De warmtepomp doet dit overschakelen automatisch.
  • Er in Amstelveen een project is, waarbij er een collectieve warmtepomp is voor meerdere huizen. De bewoners hebben dan geen eigen warmtepomp, maar een goed geïsoleerd huis met overal vloerverwarming.
 • FRANS - ALMERE HAVEN

  Welke wijk en bouwjaar woning

  Mijn woning in De Laren, Almere Haven, met een oppervlakte van 162 m2 is gebouwd in 2017.

   

  De Rc-waarden zijn:

  Rc gevels 4,50 m²K/W
  Rc daken 6,00 m²K/W
  Rc begane grondvloer 3,50 m²K/W

  De warmtedoorgangscoëfficient van de ramen is Ugl = 1,10 W/(m²K). Wij hebben HR++ glas met een ZTA-waarde van 60%

  Warmtepomp

  Wij hebben een lucht-water-warmtepomp. In eerste instantie had een water-water-warmtepomp de voorkeur, maar dat was technisch niet meer realiseerbaar in verband met de gestarte bouw en de nog uit te voeren sonderingen voor metingen in de grond.

   

  De capaciteit van de warmtepomp is 8kW. Dat is genoeg volgens de installateur en de ervaring is uitstekend, ook bij een buitentemperatuur van -15°C. LET WEL: het stroomverbruik van de warmtepomp is bij deze lage temperatuur extreem hoog.

   

  De installateur en leverancier is Ruiter en De Lange, een onderaannemer van het bedrijf dat het huis gebouwd heeft. Onze ervaring met dit bedrijf is niet uitstekend. Ik zou ze een magere zes als rapportcijfer geven. Aanhoudende lekkages zijn hiervan de oorzaak, maar die lekkages hadden niets met de warmtepompinstallatie te maken, maar met het warmwater buffervat.

   

  De warmtepomp zelf neemt inpandig niet meer ruimte in dan een reguliere gasgestookte CV-ketel. Extra ruimte is nodig voor het warmwater buffervat. Dat varieert tussen 150 en 300 liter, afhankelijk van het aantal mensen er in het huis woont en of er een badkuip is.

   

  Wij hebben geen radiatoren; het hele huis heeft vloerverwarming.

   

  De buitenunit van de warmtepomp hangt aan de buitenmuur achter de uitbouw, laag bij de grond. Er is geen geluidsoverlast van de buitenunit.

   

  Ik wist al het nodige van warmtepompen, maar heb me verder laten leiden door de adviezen van de installateur en die geverifieerd met artikelen die hierover geschreven zijn.

   

  Soms heb ik bij de aannemer wat moeten aandringen om de veranderingen te plannen. Ze stonden niet te juichen, maar het is allemaal soepel verlopen.

   

  Koken

  Wij koken op een inductie kookplaat en hebben ook een stoomoven. Dat bevalt uitstekend. Wij waren dit al gewend in Almere Stad, waar geen gasaansluiting is.

   

  Elektra verbruik

  De aansluiting is standaard 3 x 25A en dat voldoet goed.

  De warmtepomp gebruikt op jaarbasis ongeveer 1.900 kWh aan stroom. Dat is circa € 380 per jaar. Met een gasgestookte ketel was ik ongeveer € 1.050 per jaar kwijt geweest aan gas en de gasaansluiting en €100 onderhoudskosten aan de ketel. Een verschil van €770 per jaar. De terugverdientijd is 5¼ jaar.

   

  Meerkosten en financiering

  De kosten voor de LW-warmtepomp, vloerverwarming, standaard ventilatie in plaats van gasgestookte CV-ketel, radiatoren, WTW ventilatie en 3 PV panelen op het dak zijn bruto € 7.500 extra.

  Die kosten hebben wij gefinancierd met een ISDE subsidie van € 2.500. Omdat wij geen gasaansluiting hebben laten aanleggen, was er een besparing van € 964. De netto investering is dus iets meer dan € 4.000.

  De meerkosten zouden betaald worden uit een gemeentelening die in eerste instantie was toegezegd. Maar doordat ik ziek werd en daardoor mijn baan kwijtraakte, kreeg ik de lening niet rond!

   

  Wij hebben voor een warmtepomp gekozen, omdat ik vind dat iedereen zijn verantwoording moet nemen over zijn/haar ecologische voetafdruk. Daar hoort het verwarmen van je huis zeker bij.

   

  Handige links zijn:

  natuurenmilieufederaties.nl/ecologische/voetafdruk
  natuurenmilieufederaties.nl/het-energie-initiatief
  nmfflevoland.nl
  energieloketflevoland.nl
  Fujitsu Waterstage WC10 warmtepomp

 • SEBASTIAAN EN MARIA - NOBELHORST

  Welke wijk en bouwjaar woning

  Ons huis in Nobelhorst is van 2014. De oppervlakte van de begane grond is 84 m2 en van de eerste verdieping is 65 m2.

   

  De Rc waarde van de gevel weet ik niet. Die van het dak is 5.9 en van de vloer 6,5. We hebben overal triple glas.

  De warmtedoorgangscoëfficient van de ramen is Ugl = 1,10 W/(m²K). Wij hebben HR++ glas met een ZTA-waarde van 60%

  Warmtepomp

  Wij hebben gekozen voor een WPU 3i warmtepomp van Itho Daalderop met een thermisch vermogen van 3,5kW en daarbij een warmwatervat van 120 liter, elektrisch verwarmd.

  Wij werden bijgestaan door een technisch adviseur, de heer Bastein van Klimaatgarant. Hij heeft berekeningen uitgevoerd aan de hand van gegevens van de architect.

   

  De capaciteit van de warmtepomp is 3,5 kW vermogen. Na 3,5 jaar wonen blijkt dat ruim voldoende.

  Itho Daalderop heeft alle systemen geleverd. Goede service!

   

  Tijdens het ontwerp is al rekening gehouden met alle systemen. Wij hebben beneden een technische ruimte laten maken en een kruipruimte voor het bij elkaar komen van alle bodembronnen voor de vloerverwarming, lage temperatuur verwarming.

   

  Wij hebben geen buitenunit maar alleen een temperatuursensor aan de noordgevel. Hier moet je wel elektra naar toe brengen.

  De bodemwisselaars is een verticaal systeem, met bronnen op maximaal 10 m diepte. In totaal 28 bronnen.

   

  Koken

  Wij koken op inductie en dat gaat perfect.

   

  Elektra verbruik

  We hebben niet bezuinigd op de groepenkast. Hou indien mogelijk rekening met een elektrische auto. De aansluiting is 3x 25 A.

  We verbruiken gemiddeld 2.800 kWh per jaar.

   

  Onze energie-adviseur was Anne Marie van Osch van de gemeente Almere.

   

  Voordat het ontwerp definitief was, hebben we zelf een aannemer gecontracteerd. Een houtskeletbouwer, die meedenkt. Ons advies is: probeer als bouwteam te werken, dan kan je open kaart spelen en is er van alles mogelijk. Maar blijf alert, lees goed.

   

  Meerkosten en financiering

  Warmtepomp, zonnepanelen (5.000 Wp), WTW balansventilatie, een zonnecollector en de 28 bodembronnen circa €30.000 totaal. Maar dan heb je jaarlijks geen €1.800 aan energiekosten en krijgen wij voor teveel aan opgewekte stroom €300.

   

  Je bouwt een huis voor de toekomst, uiteindelijk verdien je het terug, maar dat was niet ons uitgangspunt. Wij hebben voor een energieneutrale woning gekozen, gewoon omdat het kan.

   

  Handige links naar documentatie zijn:

  nobelhorst/zo-bouw-je-een-energieneutraal-huis/

  nobelhorst.nl/duurzaam/energieneutraal-almere-verdien-geld/

SAMEN ENERGIE BESPAREN