SAMEN ENERGIE BESPAREN

 

Bespaaradviezen voor uw nieuw te bouwen woning

 • AARDGAS-LOOS BOUWEN

  Het is even wennen: bouwen zonder aardgasaansluiting. Hier en daar in het land zit de schrik er stevig in. Sterke verhalen over hoge kosten voor een alternatieve, bijdetijdse manier om je huis en het water warm te houden kun je overal horen. Net als verhalen over vreselijke mankementen aan waterpompen, ventilatiesystemen en wat niet al.

  Er is zelfs een verhaal dat de eigenaar van een nieuw gebouwd huis besloot een grote allesbrander in de woonkamer te plaatsen om maar van al het technische gedoe af te zijn. Hmm!

   

  Gelukkig hebben steeds meer Almeerders positieve ervaringen met een nieuwbouwhuis zonder aardgas en zonder stadsverwarming. Dat geldt ook voor de Energie-ambassadeurs. Mail je vragen of je probleem en je krijgt snel antwoord van een Almeerse ervaringsdeskundige op dit gebied.

   

  De verschillende warmtepompsystemen maken de keus er niet makkelijk op. In principe gaat het om drie typen.

  1. Lucht-lucht warmtepompen lijken nog het meest op een airconditioningsysteem met een buiten en een binnen unit. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald door de buitenunit en via een koude middel naar de binnenunit getransporteerd waar het de lucht verwarmt. Bij dit type warmtepomp hoef je dus niet in de grond te laten boren.
  2. Lucht-water wamtepompen halen ook de energie uit de buitenlucht. De binnenunit geeft nu de energie (=warmte ) af aan verwarmingswater dat door de vloerverwarming of speciale laagtemperatuur radiatoren stroomt. Ook bij dit type warmtepomp hoef je niet in de grond te boren.
  3. Als derde zijn er diverse typen water-water warmtepompen. Zij halen warmte uit de bodem en geven dat af aan het verwarmingswater. Dit zijn de systemen met de hoogste investeringskosten, omdat de installateur buizen of leidingen in de bodem moet aanbrengen. De Woonwijzerwinkel en Almeregeeftenergie geven een overzicht van de technische en financiële mogelijkheden.

   

  Wat de meest recente producten betreft, de warmtepomp van Ecoteq kun je naar het schijnt zonder moeite zelf installeren. Het aardige is dat je verschillende modules aan elkaar kunt koppelen.

   

  Andere mogelijkheden zijn te vinden bij:

   

  Een overzicht van de verschillende warmtepompsystemen geeft een duidelijker beeld van de mogelijkheden. Voorlopig zijn de meest geavanceerde pompsystemen prijzig. Daar staat tegenover dat de investering zich toch binnen redelijke tijd terugbetaalt.

 • ISOLATIE

  Nieuwbouwhuizen voldoen aan alle normen voor een goede isolatie. Het is dan ook niet nodig extra isolatie aan te brengen.

 • ZONNEPANELEN

  Steeds vaker worden nieuwbouwhuizen opgeleverd met zonnepanelen. Soms zijn dat er maar vier -om de kosten laag te houden. Overleg daarom met de aannemer hoeveel panelen er worden geleverd en of het mogelijk is dat aantal uit te breiden op basis van uw elektriciteitsverbruik. Misschien hebt u wel extra vermogen nodig om uw elektrische auto op te laden!

   

  Wordt u na installatie (en aanmelding) van de zonnepanelen verrast met een hogere WOZ waarde dan het huis van de buren, dat geen zonnepanelen heeft? Dat klopt: zonnepanelen verhogen de waarde van uw woning. De rechtbank in Arnhem heeft onlangs geoordeeld, dat gemeenten die hogere waarde tot uitdrukking mogen brengen in de WOZ waarde.

 • LINKS

Bespaaradviezen voor uw tussenwoning

 • VERWARMEN ZONDER AARDGAS

  Een warmtepomp installeren in een bestaande woning, kan dat wel en is het verstandig om dat te doen? Dat is een makkelijke vraag met een duidelijk antwoord: ja, het kan en ja, het is een verstandige keuze. Door te kiezen voor een warmtepomp kies je voor een klimaatvriendelijke manier om het huis en het water te verwarmen.

   

  In principe zijn er drie typen warmtepompen:

  1. Lucht-lucht warmtepompen lijken nog het meest op een airconditioningsysteem met een buiten en een binnen unit. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald door de buitenunit en via een koude middel naar de binnenunit getransporteerd waar het de lucht verwarmt. Bij dit type warmtepomp hoef je dus niet in de grond te laten boren.
  2. Lucht-water warmtepompen halen ook de energie uit de buitenlucht. De binnenunit geeft nu de energie (=warmte ) af aan verwarmingswater dat door de vloerverwarming of speciale laagtemperatuur radiatoren stroomt. Ook bij dit type warmtepomp hoef je niet in de grond te boren.
  3. Als derde zijn er diverse typen water-water warmtepompen. Zij halen warmte uit de bodem en geven dat af aan het verwarmingswater. Dit zijn de systemen met de hoogste investeringskosten, omdat de installateur buizen of leidingen in de bodem moet aanbrengen. De Woonwijzerwinkel en Almeregeeftenergie geven een overzicht van de technische en financiële mogelijkheden.

   

  Maar de keuze voor een warmtepomp heeft alleen zin, als het huis goed is geïsoleerd. Dat is dus de eerste stap, die Energie-ambassadeurs aanbevelen: eerst zo goed mogelijk isoleren en daarna pas andere maatregelen nemen.

   

  De volgende keuze is om de stadsverwarming en/of het aardgas wel of niet af te sluiten? Als de aansluiting intact blijft en je de stadsverwarming of het aardgas blijft gebruiken, kan de warmtepomp als bijverwarming functioneren. Een lucht-lucht warmtepomp is dan de meest voor de hand liggende optie.

   

  Een alternatieve oplossing, die wel wat ruimte vraagt, is bijvoorbeeld het BlueGen brandstofcelsysteem van SolidPower. Op basis van je aardgasaansluiting produceert het niet alleen warmte en warm water, maar ook elektriciteit (maximaal 13.000 kWh per jaar).

   

  Laat je de stadsverwarming en het gas afsluiten, dan heb je ook een warmtepomp nodig. Welke type de beste keus is (lucht-water of water-water) is per huis en huishouden verschillend. Bij de lucht-water warmtepomp is de investering lager, echter het rendement is ook lager. Daardoor zal het elektriciteitsgebruik op jaarbasis hoger zijn dan bij een water-water warmtepomp. Dit zijn de systemen met de hoogste investeringskosten, omdat de installateur buizen of leidingen in de bodem moet aanbrengen. De Woonwijzerwinkel en Almeregeeftenergie geven een overzicht van de technische en financiële mogelijkheden.

   

  Wat de meest recente producten betreft, de warmtepomp van Ecoteq kun je naar het schijnt zonder moeite zelf installeren.

   

  Andere mogelijkheden zijn te vinden bij bijvoorbeeld

   

 • ISOLATIE

  Isolatie

  Woningen, van na circa 1995, zijn over het algemeen goed geïsoleerd. Isolatiemaatregelen zijn dan ook vooral bedoeld voor huizen van voor die periode.

   

  Ramen

  De dubbele ramen uit de jaren 80 laten ongetwijfeld meer warmte ontsnappen dan u denkt. Dat komt omdat het gas tussen de twee lagen vensterglas in de loop der jaren voor een deel weglekt. De oplossing bestaat uit het vervangen van het oude dubbel glas voor HR++ of HR+++ (triple plus glas met drie lagen).

  Kosten: vanaf € 75 per M2 (HR++).

  Referentie: dubbelglasprijzen.net

   

  Kozijnen en deuren

  Houten kozijnen en deuren gaan na verloop van tijd werken. De afdichtingsrubbers drogen uit. Tocht is goed te voelen en dat betekent dat er warmte ontsnapt. U kunt houten kozijnen vervangen met nieuwe houten of kunststof kozijnen.

   

  De kosten van kunststof kozijnen en deuren zijn erg afhankelijk van de afmetingen, het soort glas en de uitvoering (vast raam, openslaand/kiepraam, ventilatiesleuven, kwaliteit van het hang- en sluitwerk). Voor het vervangen van houten kozijnen en deuren voor kunststof op de begane grond moet u rekening houden met tenminste € 10.000 (inclusief montage).

   

  Spouwmuur

  Ook de oorspronkelijke vrij dunne glaswol of steenwolisolatie in de spouwen kan warmte lekken. Een beproefde methode is de spouw vol te schuimen met schuim.

  Let op: sommigen kunnen allergisch zijn voor purschuim.

  Een alternatieve mogelijkheid is de buitengevel te voorzien van een nieuwe laag isolatie die is afgewerkt alsof het een bakstenen muur is. Voor deze oplossing is waarschijnlijk toestemming van de gemeente nodig.

  Kosten: circa € 13.000

  Referentie: Milieucentraal.nl

   

  Warmtescan

  Benieuwd of de isolatie van uw ramen, deuren en gevel nog voldoet? Vraag een gratis infrarood warmtescan aan.

   

  Kruipruimte

  Met een goed geïsoleerde kruipruimte voelt de vloer in de winter niet langer koud aan. Dat scheelt flink in de kosten voor de verwarming. Net als bij spouwmuurisolatie, kunt u de kruipruimte laten isoleren met dunne plastic ‘kussens’ van TonZon, piepschuim, kunststof parels, PUR-schuim of met schelpen. De ene methode is goedkoper dan de andere én levert een beter geïsoleerde kruipruimte dan de andere.

  Kosten: vanaf € 20 per M2.

  Referentie: Huisfocus.nl

   

  Zolder

  Bij de bouwmarkt zijn platen isolatiemateriaal te koop, die zelfs een onervaren klusser eenvoudig zelf aan de binnenkant van het dak kan aanbrengen. Een andere mogelijkheid is glaswol aan te laten brengen onder de dakpannen.

  Kosten: vanaf € 55 per M2.

  Referentie: Dakisolatie-info.nl

   

  Financiering

  Zie voor financiering voor energiebesparende maatregelen onder andere:

 • ZONNEPANELEN

  Hoe zit het nou precies met zonnepanelen? Moet je ze wel willen? En hoe zit het met windenergie?

   

  Efficiëntie

  Je moet zonnepanelen zeker willen. Als het niet is om de CO2 uitstoot te verminderen, dan is het natuurlijk om je energiekosten te verlagen. En misschien zelfs om een beetje te verdienen aan je schone stroom van eigen dak. In mijn geval: voordat ik in 2011 zonnepanelen liet plaatsen, betaalde ik bijna € 2.000 per jaar aan elektriciteit. Dankzij de noeste arbeid van de panelen was dat al snel nul euro. En met nog wat zuinig zijn (apparaten helemaal uitschakelen en gloeilampen vervangen door ledlampen), krijg ik elk jaar geld terug.

   

  We naderen intussen het jaar 2020. In de afgelopen negen jaar is de prijs van zonnepanelen zo’n beetje gehalveerd ten opzichte van 2011 en is de capaciteit enorm verhoogd. Mijn dak is bedekt met 14 panelen. Voor dezelfde stroomopbrengst zou ik nu nog maar zeven panelen nodig hebben.

   

  De capaciteit van panelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpeak). Je moet er maar opkomen. Een vermogen van 250 Wp is vrij normaal. Er zijn zelfs leveranciers die al panelen met 400 Wp leveren.

   

  Betreffende huis en dak

  In principe zijn zonnepanelen geschikt voor plaatsing op vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen, rijtjeshuizen en appartementen. En dat alles met een plat dak of een schuin dak.

   

  Eigenaren van een appartement kunnen met de Vve overleggen over de aanleg van zonnepanelen. Een van de Energie-ambassadeurs (zelf lid van een Vve) van Almeerminder wijst u graag de weg.

   

  Helaas zijn niet alle daken geschikt voor een bedekking met zonnepanelen. Voor een rieten dak of het dak van een historisch pand is het geen goed idee om zonnepanelen te bestellen. Een dak dat op het noorden ligt, is ook ongeschikt voor zonnepanelen, omdat de opbrengst veel te laag is. Zoek op "zonatlas" snel uit of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

   

  Aanschaf

  Enkele jaren geleden was het nog mogelijk subsidie te krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Die mogelijkheid is vervallen, tenzij u tegelijkertijd meer maatregelen neemt. Zoals de isolatie van uw woning of de aanschaf van een warmtepomp.

   

  De kosten, de besparing en de terugverdientijd van zonnepanelen bedragen volgens het NIBUD ongeveer:

  De BTW kunt u terugvragen via de Belastingdienst.

   

  Huur / Koop

  Ook al is de aanschafprijs van zonnepanelen flink gedaald, je moet toch een paar duizend euro beschikbaar hebben. Steeds meer energiemaatschappijen bieden de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. De huurperiode is tien jaar, u krijgt korting op de opbrengst en na tien jaar zijn de panelen uw eigendom. En dan kunnen ze nog makkelijk 15 jaar gratis stroom leveren.

   

  De wind

  Als uw huis niet geschikt is voor zonnepanelen, kunt u voor windenergie kiezen. Geen paniek: er komt geen windturbine van 30 meter hoog in de achtertuin te staan. Diverse energiecoöperaties en energiebedrijven bieden de keus om groene stroom van windturbines in huis te halen. En om mede-eigenaar van een windturbine te worden. De Almeerse energiecoöperatie Almeersewind is daarvan een goed voorbeeld.

  Bij Vattenfall, Greenchoice en andere leveranciers is het mogelijk een deel of al uw energie te betrekken van Nederlandse windmolens. Meer dan een telefoontje of een email is er niet voor nodig om dat te regelen.

   

  Salderen

  Zo werkt het: de zonnepanelen wekken overdag stroom op. Die stroom gaat onmiddellijk naar de diverse apparaten die op dat moment stroom nodig hebben. Zoals de koelkast, de vriezer, de stofzuiger, de strijkbout, de wasmachine en de wasdroger. De stroom die over blijft verkoopt u automatisch aan uw energieleverancier. In hoofdzaak ’s avonds en in de winter zult u stroom van uw energiebedrijf kopen. Het saldo van de koop en verkoop ziet u online of in het tweemaandelijkse overzicht, dat u van het energiebedrijf per mail ontvangt.

   

  Het is een aantrekkelijk regeling, maar de overheid heeft aangekondigd dat er in 2020 een nieuw systeem voor in de plaats komt. Hoe dat er uitziet, is nog niet bekend. Wel heeft minister Wiebes laten weten, dat het nieuwe systeem garandeert dat de terugverdientijd van uw aanschaf niet langer zal zijn dan zeven jaar.

   

  Wordt u na installatie (en aanmelding) van de zonnepanelen verrast met een hogere WOZ waarde dan het huis van de buren, dat geen zonnepanelen heeft? Dat klopt: zonnepanelen verhogen de waarde van uw woning. De rechtbank in Arnhem heeft onlangs geoordeeld, dat gemeenten die hogere waarde tot uitdrukking mogen brengen in de WOZ waarde.

 • LINKS

Bespaaradviezen voor uw 2-onder-1-kap woning

 • VERWARMEN ZONDER AARDGAS

  Een warmtepomp installeren in een bestaande woning, kan dat wel en is het verstandig om dat te doen? Dat is een makkelijke vraag met een duidelijk antwoord: ja, het kan en ja, het is een verstandige keuze. Door te kiezen voor een warmtepomp kies je voor een klimaatvriendelijke manier om het huis en het water te verwarmen.

   

  In principe zijn er drie typen warmtepompen:

  1. Lucht-lucht warmtepompen lijken nog het meest op een airconditioningsysteem met een buiten en een binnen unit. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald door de buitenunit en via een koude middel naar de binnenunit getransporteerd waar het de lucht verwarmt. Bij dit type warmtepomp hoef je dus niet in de grond te laten boren.
  2. Lucht-water warmtepompen halen ook de energie uit de buitenlucht. De binnenunit geeft nu de energie (=warmte ) af aan verwarmingswater dat door de vloerverwarming of speciale laagtemperatuur radiatoren stroomt. Ook bij dit type warmtepomp hoef je niet in de grond te boren.
  3. Als derde zijn er diverse typen water-water warmtepompen. Zij halen warmte uit de bodem en geven dat af aan het verwarmingswater. Dit zijn de systemen met de hoogste investeringskosten, omdat de installateur buizen of leidingen in de bodem moet aanbrengen. De Woonwijzerwinkel en Almeregeeftenergie geven een overzicht van de technische en financiële mogelijkheden.

   

  Maar de keuze voor een warmtepomp heeft alleen zin, als het huis goed is geïsoleerd. Dat is dus de eerste stap, die Energie-ambassadeurs aanbevelen: eerst zo goed mogelijk isoleren en daarna pas andere maatregelen nemen.

   

  De volgende keuze is om de stadsverwarming en/of het aardgas wel of niet af te sluiten? Als de aansluiting intact blijft en je de stadsverwarming of het aardgas blijft gebruiken, kan de warmtepomp als bijverwarming functioneren. Een lucht-lucht warmtepomp is dan de meest voor de hand liggende optie.

   

  Een alternatieve oplossing, die wel wat ruimte vraagt, is bijvoorbeeld het BlueGen brandstofcelsysteem van SolidPower. Op basis van je aardgasaansluiting produceert het niet alleen warmte en warm water, maar ook elektriciteit (maximaal 13.000 kWh per jaar).

   

  Laat je de stadsverwarming en het gas afsluiten, dan heb je ook een warmtepomp nodig. Welke type de beste keus is (lucht-water of water-water) is per huis en huishouden verschillend. Bij de lucht-water warmtepomp is de investering lager, echter het rendement is ook lager. Daardoor zal het elektriciteitsgebruik op jaarbasis hoger zijn dan bij een water-water warmtepomp. Dit zijn de systemen met de hoogste investeringskosten, omdat de installateur buizen of leidingen in de bodem moet aanbrengen. De Woonwijzerwinkel en Almeregeeftenergie geven een overzicht van de technische en financiële mogelijkheden.

   

  Wat de meest recente producten betreft, de warmtepomp van Ecoteq kun je naar het schijnt zonder moeite zelf installeren.

   

  Andere mogelijkheden zijn te vinden bij bijvoorbeeld

   

 • ISOLATIE

  Isolatie

  Woningen, van na circa 1995, zijn over het algemeen goed geïsoleerd. Isolatiemaatregelen zijn dan ook vooral bedoeld voor huizen van voor die periode.

   

  Ramen

  De dubbele ramen uit de jaren 80 laten ongetwijfeld meer warmte ontsnappen dan u denkt. Dat komt omdat het gas tussen de twee lagen vensterglas in de loop der jaren voor een deel weglekt. De oplossing bestaat uit het vervangen van het oude dubbel glas voor HR++ of HR+++ (triple plus glas met drie lagen).

  Kosten: vanaf € 75 per M2 (HR++).

  Referentie: dubbelglasprijzen.net

   

  Kozijnen en deuren

  Houten kozijnen en deuren gaan na verloop van tijd werken. De afdichtingsrubbers drogen uit. Tocht is goed te voelen en dat betekent dat er warmte ontsnapt. U kunt houten kozijnen vervangen met nieuwe houten of kunststof kozijnen.

   

  De kosten van kunststof kozijnen en deuren zijn erg afhankelijk van de afmetingen, het soort glas en de uitvoering (vast raam, openslaand/kiepraam, ventilatiesleuven, kwaliteit van het hang- en sluitwerk). Voor het vervangen van houten kozijnen en deuren voor kunststof op de begane grond moet u rekening houden met tenminste € 10.000 (inclusief montage).

   

  Spouwmuur

  Ook de oorspronkelijke vrij dunne glaswol of steenwolisolatie in de spouwen kan warmte lekken. Een beproefde methode is de spouw vol te schuimen met schuim.

  Let op: sommigen kunnen allergisch zijn voor purschuim.

  Een alternatieve mogelijkheid is de buitengevel te voorzien van een nieuwe laag isolatie die is afgewerkt alsof het een bakstenen muur is. Voor deze oplossing is waarschijnlijk toestemming van de gemeente nodig.

  Kosten: circa € 13.000

  Referentie: Milieucentraal.nl

   

  Warmtescan

  Benieuwd of de isolatie van uw ramen, deuren en gevel nog voldoet? Vraag een gratis infrarood warmtescan aan.

   

  Kruipruimte

  Met een goed geïsoleerde kruipruimte voelt de vloer in de winter niet langer koud aan. Dat scheelt flink in de kosten voor de verwarming. Net als bij spouwmuurisolatie, kunt u de kruipruimte laten isoleren met dunne plastic ‘kussens’ van TonZon, piepschuim, kunststof parels, PUR-schuim of met schelpen. De ene methode is goedkoper dan de andere én levert een beter geïsoleerde kruipruimte dan de andere.

  Kosten: vanaf € 20 per M2.

  Referentie: Huisfocus.nl

   

  Zolder

  Bij de bouwmarkt zijn platen isolatiemateriaal te koop, die zelfs een onervaren klusser eenvoudig zelf aan de binnenkant van het dak kan aanbrengen. Een andere mogelijkheid is glaswol aan te laten brengen onder de dakpannen.

  Kosten: vanaf € 55 per M2.

  Referentie: Dakisolatie-info.nl

   

  Financiering

  Zie voor financiering voor energiebesparende maatregelen onder andere:

 • ZONNEPANELEN

  Hoe zit het nou precies met zonnepanelen? Moet je ze wel willen? En hoe zit het met windenergie?

   

  Efficiëntie

  Je moet zonnepanelen zeker willen. Als het niet is om de CO2 uitstoot te verminderen, dan is het natuurlijk om je energiekosten te verlagen. En misschien zelfs om een beetje te verdienen aan je schone stroom van eigen dak. In mijn geval: voordat ik in 2011 zonnepanelen liet plaatsen, betaalde ik bijna € 2.000 per jaar aan elektriciteit. Dankzij de noeste arbeid van de panelen was dat al snel nul euro. En met nog wat zuinig zijn (apparaten helemaal uitschakelen en gloeilampen vervangen door ledlampen), krijg ik elk jaar geld terug.

   

  We naderen intussen het jaar 2020. In de afgelopen negen jaar is de prijs van zonnepanelen zo’n beetje gehalveerd ten opzichte van 2011 en is de capaciteit enorm verhoogd. Mijn dak is bedekt met 14 panelen. Voor dezelfde stroomopbrengst zou ik nu nog maar zeven panelen nodig hebben.

   

  De capaciteit van panelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpeak). Je moet er maar opkomen. Een vermogen van 250 Wp is vrij normaal. Er zijn zelfs leveranciers die al panelen met 400 Wp leveren.

   

  Betreffende huis en dak

  In principe zijn zonnepanelen geschikt voor plaatsing op vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen, rijtjeshuizen en appartementen. En dat alles met een plat dak of een schuin dak.

   

  Eigenaren van een appartement kunnen met de Vve overleggen over de aanleg van zonnepanelen. Een van de Energie-ambassadeurs (zelf lid van een Vve) van Almeerminder wijst u graag de weg.

   

  Helaas zijn niet alle daken geschikt voor een bedekking met zonnepanelen. Voor een rieten dak of het dak van een historisch pand is het geen goed idee om zonnepanelen te bestellen. Een dak dat op het noorden ligt, is ook ongeschikt voor zonnepanelen, omdat de opbrengst veel te laag is. Zoek op "zonatlas" snel uit of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

   

  Aanschaf

  Enkele jaren geleden was het nog mogelijk subsidie te krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Die mogelijkheid is vervallen, tenzij u tegelijkertijd meer maatregelen neemt. Zoals de isolatie van uw woning of de aanschaf van een warmtepomp.

   

  De kosten, de besparing en de terugverdientijd van zonnepanelen bedragen volgens het NIBUD ongeveer:

  De BTW kunt u terugvragen via de Belastingdienst.

   

  Huur / Koop

  Ook al is de aanschafprijs van zonnepanelen flink gedaald, je moet toch een paar duizend euro beschikbaar hebben. Steeds meer energiemaatschappijen bieden de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. De huurperiode is tien jaar, u krijgt korting op de opbrengst en na tien jaar zijn de panelen uw eigendom. En dan kunnen ze nog makkelijk 15 jaar gratis stroom leveren.

   

  De wind

  Als uw huis niet geschikt is voor zonnepanelen, kunt u voor windenergie kiezen. Geen paniek: er komt geen windturbine van 30 meter hoog in de achtertuin te staan. Diverse energiecoöperaties en energiebedrijven bieden de keus om groene stroom van windturbines in huis te halen. En om mede-eigenaar van een windturbine te worden. De Almeerse energiecoöperatie Almeersewind is daarvan een goed voorbeeld.

  Bij Vattenfall, Greenchoice en andere leveranciers is het mogelijk een deel of al uw energie te betrekken van Nederlandse windmolens. Meer dan een telefoontje of een email is er niet voor nodig om dat te regelen.

   

  Salderen

  Zo werkt het: de zonnepanelen wekken overdag stroom op. Die stroom gaat onmiddellijk naar de diverse apparaten die op dat moment stroom nodig hebben. Zoals de koelkast, de vriezer, de stofzuiger, de strijkbout, de wasmachine en de wasdroger. De stroom die over blijft verkoopt u automatisch aan uw energieleverancier. In hoofdzaak ’s avonds en in de winter zult u stroom van uw energiebedrijf kopen. Het saldo van de koop en verkoop ziet u online of in het tweemaandelijkse overzicht, dat u van het energiebedrijf per mail ontvangt.

   

  Het is een aantrekkelijk regeling, maar de overheid heeft aangekondigd dat er in 2020 een nieuw systeem voor in de plaats komt. Hoe dat er uitziet, is nog niet bekend. Wel heeft minister Wiebes laten weten, dat het nieuwe systeem garandeert dat de terugverdientijd van uw aanschaf niet langer zal zijn dan zeven jaar.

   

  Wordt u na installatie (en aanmelding) van de zonnepanelen verrast met een hogere WOZ waarde dan het huis van de buren, dat geen zonnepanelen heeft? Dat klopt: zonnepanelen verhogen de waarde van uw woning. De rechtbank in Arnhem heeft onlangs geoordeeld, dat gemeenten die hogere waarde tot uitdrukking mogen brengen in de WOZ waarde.

   

  Links: groene stroom, zonnepanelen, windenergie

  Almeersewind

  Clean Energy

  De Groene Reus

  Eneco

  Energie Direct

  Engie

  Essent

  Financieringsmogelijkheden Almere

  Greenchoice

  Vattenfall

  Oxxio

  Pure Energie

  Qurrent

  (opvolger van de) Salderingsregeling

  Vandebron

  Zonatlas

 • LINKS

Bespaaradviezen voor uw vrijstaande woning

 • VERWARMEN ZONDER AARDGAS

  Een warmtepomp installeren in een bestaande woning, kan dat wel en is het verstandig om dat te doen? Dat is een makkelijke vraag met een duidelijk antwoord: ja, het kan en ja, het is een verstandige keuze. Door te kiezen voor een warmtepomp kies je voor een klimaatvriendelijke manier om het huis en het water te verwarmen.

   

  In principe zijn er drie typen warmtepompen:

  1. Lucht-lucht warmtepompen lijken nog het meest op een airconditioningsysteem met een buiten en een binnen unit. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald door de buitenunit en via een koude middel naar de binnenunit getransporteerd waar het de lucht verwarmt. Bij dit type warmtepomp hoef je dus niet in de grond te laten boren.
  2. Lucht-water warmtepompen halen ook de energie uit de buitenlucht. De binnenunit geeft nu de energie (=warmte ) af aan verwarmingswater dat door de vloerverwarming of speciale laagtemperatuur radiatoren stroomt. Ook bij dit type warmtepomp hoef je niet in de grond te boren.
  3. Als derde zijn er diverse typen water-water warmtepompen. Zij halen warmte uit de bodem en geven dat af aan het verwarmingswater. Dit zijn de systemen met de hoogste investeringskosten, omdat de installateur buizen of leidingen in de bodem moet aanbrengen. De Woonwijzerwinkel en Almeregeeftenergie geven een overzicht van de technische en financiële mogelijkheden.

   

  Maar de keuze voor een warmtepomp heeft alleen zin, als het huis goed is geïsoleerd. Dat is dus de eerste stap, die Energie-ambassadeurs aanbevelen: eerst zo goed mogelijk isoleren en daarna pas andere maatregelen nemen.

   

  De volgende keuze is om de stadsverwarming en/of het aardgas wel of niet af te sluiten? Als de aansluiting intact blijft en je de stadsverwarming of het aardgas blijft gebruiken, kan de warmtepomp als bijverwarming functioneren. Een lucht-lucht warmtepomp is dan de meest voor de hand liggende optie.

   

  Een alternatieve oplossing, die wel wat ruimte vraagt, is bijvoorbeeld het BlueGen brandstofcelsysteem van SolidPower. Op basis van je aardgasaansluiting produceert het niet alleen warmte en warm water, maar ook elektriciteit (maximaal 13.000 kWh per jaar).

   

  Laat je de stadsverwarming en het gas afsluiten, dan heb je ook een warmtepomp nodig. Welke type de beste keus is (lucht-water of water-water) is per huis en huishouden verschillend. Bij de lucht-water warmtepomp is de investering lager, echter het rendement is ook lager. Daardoor zal het elektriciteitsgebruik op jaarbasis hoger zijn dan bij een water-water warmtepomp. Dit zijn de systemen met de hoogste investeringskosten, omdat de installateur buizen of leidingen in de bodem moet aanbrengen. De Woonwijzerwinkel en Almeregeeftenergie geven een overzicht van de technische en financiële mogelijkheden.

   

  Wat de meest recente producten betreft, de warmtepomp van Ecoteq kun je naar het schijnt zonder moeite zelf installeren.

   

  Ruud Lagendijk deelt zijn ervaringen over de lange speurtocht naar gasloos wonen.

  Download of lees zijn boekje online.

   

   

  Andere mogelijkheden zijn te vinden bij bijvoorbeeld

 • ISOLATIE

  Ramen

  De dubbele ramen uit de jaren 80 laten ongetwijfeld meer warmte ontsnappen dan u denkt. Dat komt omdat het gas tussen de twee lagen vensterglas in de loop der jaren voor een deel weglekt. De oplossing bestaat uit het vervangen van het oude dubbel glas voor HR++ of HR+++ (triple plus glas met drie lagen).

  Kosten: vanaf € 75 per M2 (HR++).

  Referentie: dubbelglasprijzen.net

   

  Kozijnen en deuren

  Houten kozijnen en deuren gaan na verloop van tijd werken. De afdichtingsrubbers drogen uit. Tocht is goed te voelen en dat betekent dat er warmte ontsnapt. U kunt houten kozijnen vervangen met nieuwe houten of kunststof kozijnen.

   

  De kosten van kunststof kozijnen en deuren zijn erg afhankelijk van de afmetingen, het soort glas en de uitvoering (vast raam, openslaand/kiepraam, ventilatiesleuven, kwaliteit van het hang- en sluitwerk). Voor het vervangen van houten kozijnen en deuren voor kunststof op de begane grond moet u rekening houden met tenminste € 10.000 (inclusief montage).

   

  Spouwmuur

  Ook de oorspronkelijke vrij dunne glaswol of steenwolisolatie in de spouwen kan warmte lekken. Een beproefde methode is de spouw vol te schuimen met schuim.

  Let op: sommigen kunnen allergisch zijn voor purschuim.

  Een alternatieve mogelijkheid is de buitengevel te voorzien van een nieuwe laag isolatie die is afgewerkt alsof het een bakstenen muur is. Voor deze oplossing is waarschijnlijk toestemming van de gemeente nodig.

  Kosten: circa € 13.000

  Referentie: Milieucentraal.nl

   

  Warmtescan

  Benieuwd of de isolatie van uw ramen, deuren en gevel nog voldoet? Vraag een gratis infrarood warmtescan aan.

   

  Kruipruimte

  Met een goed geïsoleerde kruipruimte voelt de vloer in de winter niet langer koud aan. Dat scheelt flink in de kosten voor de verwarming. Net als bij spouwmuurisolatie, kunt u de kruipruimte laten isoleren met dunne plastic ‘kussens’ van TonZon, piepschuim, kunststof parels, PUR-schuim of met schelpen. De ene methode is goedkoper dan de andere én levert een beter geïsoleerde kruipruimte dan de andere.

  Kosten: vanaf € 20 per M2.

  Referentie: Huisfocus.nl

   

  Zolder

  Bij de bouwmarkt zijn platen isolatiemateriaal te koop, die zelfs een onervaren klusser eenvoudig zelf aan de binnenkant van het dak kan aanbrengen. Een andere mogelijkheid is glaswol aan te laten brengen onder de dakpannen.

  Kosten: vanaf € 55 per M2.

  Referentie: Dakisolatie-info.nl

   

  Financiering

  Zie voor financiering voor energiebesparende maatregelen onder andere:

 • ZONNEPANELEN

  Hoe zit het nou precies met zonnepanelen? Moet je ze wel willen? En hoe zit het met windenergie?

   

  Efficiëntie

  Je moet zonnepanelen zeker willen. Als het niet is om de CO2 uitstoot te verminderen, dan is het natuurlijk om je energiekosten te verlagen. En misschien zelfs om een beetje te verdienen aan je schone stroom van eigen dak. In mijn geval: voordat ik in 2011 zonnepanelen liet plaatsen, betaalde ik bijna € 2.000 per jaar aan elektriciteit. Dankzij de noeste arbeid van de panelen was dat al snel nul euro. En met nog wat zuinig zijn (apparaten helemaal uitschakelen en gloeilampen vervangen door ledlampen), krijg ik elk jaar geld terug.

   

  We naderen intussen het jaar 2020. In de afgelopen negen jaar is de prijs van zonnepanelen zo’n beetje gehalveerd ten opzichte van 2011 en is de capaciteit enorm verhoogd. Mijn dak is bedekt met 14 panelen. Voor dezelfde stroomopbrengst zou ik nu nog maar zeven panelen nodig hebben.

   

  De capaciteit van panelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpeak). Je moet er maar opkomen. Een vermogen van 250 Wp is vrij normaal. Er zijn zelfs leveranciers die al panelen met 400 Wp leveren.

   

  Betreffende huis en dak

  In principe zijn zonnepanelen geschikt voor plaatsing op vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen, rijtjeshuizen en appartementen. En dat alles met een plat dak of een schuin dak.

   

  Eigenaren van een appartement kunnen met de Vve overleggen over de aanleg van zonnepanelen. Een van de Energie-ambassadeurs (zelf lid van een Vve) van Almeerminder wijst u graag de weg.

   

  Helaas zijn niet alle daken geschikt voor een bedekking met zonnepanelen. Voor een rieten dak of het dak van een historisch pand is het geen goed idee om zonnepanelen te bestellen. Een dak dat op het noorden ligt, is ook ongeschikt voor zonnepanelen, omdat de opbrengst veel te laag is. Zoek op "zonatlas" snel uit of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

   

  Aanschaf

  Enkele jaren geleden was het nog mogelijk subsidie te krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Die mogelijkheid is vervallen, tenzij u tegelijkertijd meer maatregelen neemt. Zoals de isolatie van uw woning of de aanschaf van een warmtepomp.

   

  De kosten, de besparing en de terugverdientijd van zonnepanelen bedragen volgens het NIBUD ongeveer:

  De BTW kunt u terugvragen via de Belastingdienst.

   

  Huur / Koop

  Ook al is de aanschafprijs van zonnepanelen flink gedaald, je moet toch een paar duizend euro beschikbaar hebben. Steeds meer energiemaatschappijen bieden de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. De huurperiode is tien jaar, u krijgt korting op de opbrengst en na tien jaar zijn de panelen uw eigendom. En dan kunnen ze nog makkelijk 15 jaar gratis stroom leveren.

   

  De wind

  Als uw huis niet geschikt is voor zonnepanelen, kunt u voor windenergie kiezen. Geen paniek: er komt geen windturbine van 30 meter hoog in de achtertuin te staan. Diverse energiecoöperaties en energiebedrijven bieden de keus om groene stroom van windturbines in huis te halen. En om mede-eigenaar van een windturbine te worden. De Almeerse energiecoöperatie Almeersewind is daarvan een goed voorbeeld.

  Bij Vattenfall, Greenchoice en andere leveranciers is het mogelijk een deel of al uw energie te betrekken van Nederlandse windmolens. Meer dan een telefoontje of een email is er niet voor nodig om dat te regelen.

   

  Salderen

  Zo werkt het: de zonnepanelen wekken overdag stroom op. Die stroom gaat onmiddellijk naar de diverse apparaten die op dat moment stroom nodig hebben. Zoals de koelkast, de vriezer, de stofzuiger, de strijkbout, de wasmachine en de wasdroger. De stroom die over blijft verkoopt u automatisch aan uw energieleverancier. In hoofdzaak ’s avonds en in de winter zult u stroom van uw energiebedrijf kopen. Het saldo van de koop en verkoop ziet u online of in het tweemaandelijkse overzicht, dat u van het energiebedrijf per mail ontvangt.

   

  Het is een aantrekkelijk regeling, maar de overheid heeft aangekondigd dat er in 2020 een nieuw systeem voor in de plaats komt. Hoe dat er uitziet, is nog niet bekend. Wel heeft minister Wiebes laten weten, dat het nieuwe systeem garandeert dat de terugverdientijd van uw aanschaf niet langer zal zijn dan zeven jaar.

   

  Wordt u na installatie (en aanmelding) van de zonnepanelen verrast met een hogere WOZ waarde dan het huis van de buren, dat geen zonnepanelen heeft? Dat klopt: zonnepanelen verhogen de waarde van uw woning. De rechtbank in Arnhem heeft onlangs geoordeeld, dat gemeenten die hogere waarde tot uitdrukking mogen brengen in de WOZ waarde.

 • LINKS

Bespaaradviezen voor uw appartement

 

Eigenaren van een appartement kunnen zelf bepalen welke isolatiemaatregelen zij nemen -voor zover het regelement van de VvE een en ander toestaat. Voor het plaatsen van zonnepanelen is een traject met de VvE nodig.

Huurders zijn voor plaatsing van zonnepanelen afhankelijk van het beleid van de woningcorporatie. Dat geldt meestal ook voor isolatiemaatregelen.

 • VERWARMEN ZONDER AARDGAS

  Een warmtepomp installeren in een bestaande woning, kan dat wel en is het verstandig om dat te doen? Dat is een makkelijke vraag met een duidelijk antwoord: ja, het kan en ja, het is een verstandige keuze. Door te kiezen voor een warmtepomp kies je voor een klimaatvriendelijke manier om het huis en het water te verwarmen.

   

  In principe zijn er drie typen warmtepompen:

  1. Lucht-lucht warmtepompen lijken nog het meest op een airconditioningsysteem met een buiten en een binnen unit. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald door de buitenunit en via een koude middel naar de binnenunit getransporteerd waar het de lucht verwarmt. Bij dit type warmtepomp hoef je dus niet in de grond te laten boren.
  2. Lucht-water warmtepompen halen ook de energie uit de buitenlucht. De binnenunit geeft nu de energie (=warmte ) af aan verwarmingswater dat door de vloerverwarming of speciale laagtemperatuur radiatoren stroomt. Ook bij dit type warmtepomp hoef je niet in de grond te boren.
  3. Als derde zijn er diverse typen water-water warmtepompen. Zij halen warmte uit de bodem en geven dat af aan het verwarmingswater. Dit zijn de systemen met de hoogste investeringskosten, omdat de installateur buizen of leidingen in de bodem moet aanbrengen. De Woonwijzerwinkel en Almeregeeftenergie geven een overzicht van de technische en financiële mogelijkheden.

   

  Maar de keuze voor een warmtepomp heeft alleen zin, als het huis goed is geïsoleerd. Dat is dus de eerste stap, die Energie-ambassadeurs aanbevelen: eerst zo goed mogelijk isoleren en daarna pas andere maatregelen nemen.

   

  De volgende keuze is om de stadsverwarming en/of het aardgas wel of niet af te sluiten? Als de aansluiting intact blijft en je de stadsverwarming of het aardgas blijft gebruiken, kan de warmtepomp als bijverwarming functioneren. Een lucht-lucht warmtepomp is dan de meest voor de hand liggende optie.

   

  Een alternatieve oplossing, die wel wat ruimte vraagt, is bijvoorbeeld het BlueGen brandstofcelsysteem van SolidPower. Op basis van je aardgasaansluiting produceert het niet alleen warmte en warm water, maar ook elektriciteit (maximaal 13.000 kWh per jaar).

   

  Laat je de stadsverwarming en het gas afsluiten, dan heb je ook een warmtepomp nodig. Welke type de beste keus is (lucht-water of water-water) is per huis en huishouden verschillend. Bij de lucht-water warmtepomp is de investering lager, echter het rendement is ook lager. Daardoor zal het elektriciteitsgebruik op jaarbasis hoger zijn dan bij een water-water warmtepomp. Dit zijn de systemen met de hoogste investeringskosten, omdat de installateur buizen of leidingen in de bodem moet aanbrengen. De Woonwijzerwinkel en Almeregeeftenergie geven een overzicht van de technische en financiële mogelijkheden.

   

  Wat de meest recente producten betreft, de warmtepomp van Ecoteq kun je naar het schijnt zonder moeite zelf installeren.

   

  Andere mogelijkheden zijn te vinden bij bijvoorbeeld

   

 • ISOLATIE

  Ramen

  De dubbele ramen uit de jaren 80 laten ongetwijfeld meer warmte ontsnappen dan u denkt. Dat komt omdat het gas tussen de twee lagen vensterglas in de loop der jaren voor een deel weglekt. De oplossing bestaat uit het vervangen van het oude dubbel glas voor HR++ of HR+++ (triple plus glas met drie lagen).

  Kosten: vanaf € 75 per M2 (HR++).

  Referentie: dubbelglasprijzen.net

   

  Kozijnen en deuren

  Houten kozijnen en deuren gaan na verloop van tijd werken. De afdichtingsrubbers drogen uit. Tocht is goed te voelen en dat betekent dat er warmte ontsnapt. U kunt houten kozijnen vervangen met nieuwe houten of kunststof kozijnen.

   

  De kosten van kunststof kozijnen en deuren zijn erg afhankelijk van de afmetingen, het soort glas en de uitvoering (vast raam, openslaand/kiepraam, ventilatiesleuven, kwaliteit van het hang- en sluitwerk). Houten kozijnen zijn veel goedkoper in aanschaf en gaan bij goed onderhoud tientallen jaren mee.

   

  Warmtescan

  Benieuwd of de isolatie van uw ramen, deuren en gevel nog voldoet? Vraag een gratis infrarood warmtescan aan.

   

  Financiering

  Zie voor financiering voor energiebesparende maatregelen onder andere:

 • ZONNEPANELEN

  AANSCHAF ZONNEPANELEN DOOR VVE (VERENIGING VAN EIGENAREN)

   

  Stroomgebruik 18.000 kWH per jaar

  Het appartementengebouw, met 16 woningen en twee bedrijfsruimten is in 2006 opgeleverd. Er is een stroomaansluiting voor de gemeenschappelijk voorzieningen. Het stroomgebruik van het gebouw stijgt naar 18.000 kWh per jaar. “Dat komt door de lift,” wordt hier een daar geroepen. Als de zon schijnt doen we niets met de energie, want het pand heeft geen zonnepanelen. Zou het lonend zijn te investeren in duurzame energie? Als VVE of individueel? En hoe kan dit worden aangepakt?

   

  Plan van aanpak

  De idee is eerst met instemming van de ledenvergadering en samen met een van de medebewoners een start te maken. Op hoofdlijnen volgen we deze aanpak:

   

   1. Onderzoek naar energiegebruik en -verbruik.

   2. Vaststellen maatregelen, budget en financiering, regelgeving.

   3. Offerte en beoordeling

   4. Opdracht en realisatie

   

  Na punt 2 en 3 is een beslismoment geweest van de Vereniging van Eigenaren. Bij punt drie vooral omdat het voorstel is te financieren uit eigen middelen van de VVE.

   

  Stroomverbruik gehalveerd

  Een aantal maatregelen heeft het stroomverbruik al gehalveerd. Niet de lift, maar de overdadig aanwezige verlichting was verantwoordelijk voor het hoge stroomgebruik. De capaciteit van de aangeschafte zonnepanelen dekt het restgebruik. De nieuwe energieleverancier levert groene stroom en betaalt een goede prijs voor terug geleverde energie.

   

   

  Een Vereniging van Eigenaren als beheerder van een complex dient bewust met energie om te gaan. Dit geldt natuurlijk ook voor woningbouwverenigingen, beheerders van schoolgebouwen en bedrijfsgebouwen. Dit verhaal toont aan dat door bewust bezig te zijn met energiegebruik, geld bespaard kan worden.

   

  Guus Bakels

  Energie-ambassadeur

   

  Wordt u na installatie (en aanmelding) van de zonnepanelen verrast met een hogere WOZ? Dat klopt: zonnepanelen verhogen de waarde van uw woning. De rechtbank in Arnhem heeft onlangs geoordeeld, dat gemeenten die hogere waarde tot uitdrukking mogen brengen in de WOZ waarde. (Redactie)

   

   

  DE DROOMWACHTER - DE RIVIÈRA - DE MERIDIAAN

   

  De VvE (Vereniging van Eigenaren) van het appartementencomplex De Droomwachter in Almere Poort heeft, net als VvE’s De Rivièra en De Meridiaan, gekozen voor het opwekken van eigen duurzame energie met installaties van CGE. naar verwachting zal de energieproductie de komende jaren zo’n 23.000 kWh bedragen.

   

  Voor het milieu betekent dat een vermindering van de CO2-uitstoot met bijna 300 ton.

  Dat is te vergelijken met de CO2 opname van 3.615 bomen. Nog anders bekeken: om 23.000 kWh elektriciteit op te wekken, zouden over 25 jaar 807 vaten olie (ruim 128.000 liter) nodig zijn.

   

  VvE De Droomwachter mag met trots zeggen, dat ze meewerkt aan een duurzaam en schoon Almere! Door het opwekken van energie én door te besparen. Wat dat laatste betreft zijn de bestaande armaturen op de galerijen en in de trappenhuizen vervangen door energiezuinige led-armaturen. Zo werkt besparen op besparen!

   

  De vereniging zal de komende jaren fors op de energiekosten besparen. En dat betekent een welkome verlaging van de servicekosten.

   

  Het project is mede tot stand gekomen door de Duurzaamheidslening van de gemeente Almere.

   

  Jan Otter

  Energie-ambassadeur

   

 • LINKS

Elektrisch rijden

auteur: Chris Soebroto

 • MOMENT VAN AANSCHAF

  Over 17 jaar wordt het heel wat stiller op de weg. Want dan rijden er steeds minder benzine- en dieselauto’s en veel meer elektrische voertuigen. De overheid heeft namelijk besloten dat er vanaf 2035 geen auto’s verkocht mogen worden, die op benzine of diesel rijden.

  Waarom zou je wachten tot 2035? Koop gewoon nú een elektrische auto! Maar ja, er kleven heel wat nadelen aan een elektrisch voertuig. De aanschafprijs is hoger dan van een vergelijkbare ‘gewone’ auto. En dan het bereik; dat haalt het nog niet bij een betrouwbare diesel. Dat zijn zo de zorgelijke argumenten, die je vaak hoort.

   

  Hoe zit het nou echt? De verkoop van (volledig) elektrische auto’s verdubbelt dit jaar ten opzichte van 2017. Dat zegt tot wel iets! In 2014 heb ik de knoop doorgehakt. Mijn oude benzinekarretje was dringend aan vervanging toe. We gaan elektrisch, besloot ik dapper. Geen CO2 en geen viezigheid, zoals fijnstof. Wij dragen niet meer bij aan de klimaatverandering.

 • DE AANSCHAFPRIJS

  Het is waar dat een elektrische auto vrij prijzig is. En zo kwam ik bij een Renault dealer, die jong gebruikte Zoe’s uit Frankrijk importeert. Anderhalf jaar oud, was ie met 10.500 kilometer op de teller. Zo gloed als nieuw, zal ik maar zeggen. Van de nieuwprijs van bijna € 23.000 was na anderhalf jaar nog maar € 13.000 over. Een koopje, want de inruilwaarde is volgens de ANWB nu nog steeds een respectabele € 9.500.

   

  Na vier jaar zoemt de Zoe natuurlijk nog vrolijk rond. Op de teller staan intussen 40.000 kilometertjes. ‘Nou, dan heb je ‘m niet op z’n staart getrapt,’ zou je kunnen zeggen. En dat klopt. Eén keer per week gaat de Zoe voor woon-werkverkeer van Almere naar Harderwijk. Daarnaast gebruiken we hem voor ritjes naar Amsterdam, Den Haag, Apeldoorn en rond Purmerend. Voor bestemmingen die verder weg liggen, ga ik liever met de trein (ook CO2 vrij). Omdat ik autorijden eigenlijk heel saai vind.

 • ACTIERADIUS

  Hoe ver de Zoe op een lading stroom rijdt? Dat hangt af van de belading, de buitentemperatuur, de windkracht, de snelheid en hoe handig je bent met afremmen op de motor (en daarmee terugwinnen van elektriciteit). De Zoe staat standaard ingesteld op de ‘Eco’ modus met een maximum snelheid van 95 km/u. Schakel je Eco uit en trap je het ‘gas’pedaal lekker in, dan stuift hij met 130 km/u vooruit. Doe dat niet te lang, want voor je het weet is de batterij dan leeg.

   

  Volgens de catalogus haalt onze Zoe uit 2013 een afstand van maximaal 180 km. In de praktijk is dat minder. In de zomer staat er in het gunstigste geval 162 km op de laadindicator. In de winter kan het in het slechtste geval 110 kilometer zijn. Dat alles betekent, dat je de ritjes even moet plannen. En dat je ervoor zorgt, dat je de batterij op de eindbestemming kunt opladen. Dat duurt meestal niet langer dan twee uur. Bij een snellader (laden tot ongeveer 80 procent) lukt het in een half uurtje.

   

  De nieuwste Renault Zoe en Nissan Leaf halen volgens de fabriek al 400 kilometer. Maar dat is de opgave volgens de Europese NEDC standaardtest op de rollenbank.

  Ik kan nog lang enthousiast en lekker bevooroordeeld kletsen over mijn Zoe, die toevallig de meest populaire elektrische auto in Europa is (voor Nederland is dat Tesla). Maar in plaats van lang kletsen noem ik hieronder kort en snel de voor- en nadelen van elektrisch rijden anno dit moment.

 • VOORDELEN

  • Geen CO2 uitstoot en veel minder fijnstof,
  • Comfortabel door ontbreken van motorlawaai; het enige dat je hoort zijn de verwarming/airconditioning, de banden, de wind en het verkeer om je heen,
  • Lage onderhoudskosten,
  • Lage ‘brandstofkosten’; ons gebruik staat op een gemiddelde van 15,1 kWh per 100 km. De prijs van (groene) stroom aan de openbare oplaadpalen is € 0,30 tot € 0,60 per kWh of € 0,05/km. Als je de auto thuis oplaadt via je eigen zonnepanelen, wordt het nóg goedkoper,
  • Hoge bedrijfszekerheid, want elektrische auto’s hebben veel minder draaiende (dus slijtende) onderdelen; de elektromotor is goed voor wel een miljoen kilometer,
  • De laagste bijtelling,
  • Tot 2021 geen wegenbelasting,
  • Steeds meer keus uit volledig elektrische modellen (Tesla, Renault, Nissan, Hyundai, Volvo).
 • NADELEN

  • Beperkte actieradius; maar de capaciteit van de batterijen neemt snel toe. De Tesla S haalt nu al zo’n 500 kilometer,
  • Hogere nieuwprijs in vergelijking tot zelfde klasse met verbrandingsmotor.
 • HYBRIDE AUTO’S

  Nog maar een paar jaar geleden waren hybride auto’s nauwelijks aan te slepen. Zo populair waren ze. Na later bleek, was die populariteit niet te danken aan de technologie of de bezorgdheid van de eigenaar(es) over klimaatverandering, maar aan de nul procent bijtelling.

   

  Nu dat voordeel is vervallen, raken autodealers hun hybride karretjes bijna niet meer kwijt. Toch moeten we deze minder vervuilende categorie voertuigen even de revue laten passeren. Al was het alleen maar, dat een benzine of dieselrijder in de verleiding zou kunnen komen een lekker goedkope hybride te kopen.

  Er zijn twee soorten hybride auto’s: de HEV en PHEV.

   

  HEV

  De HEV is de afkorting van Hybrid Electric Vehicle. Dit was de eerste generatie hybrides met een benzinemotor, aangesloten op een stevige dynamo. De dynamo laadt een vrij kleine batterij op, die de elektromotor van stroom voorziet en zo de wielen aandrijft. Bij lage snelheden tot ongeveer 80 km/u rijdt een hybride alleen op de elektromotor. Bij hogere snelheden neemt de benzinemotor het over van de elektromotor. De eerste versies van de Toyota Prius waren zulke hybridevoertuigen.

  Voordeel: je hoeft nooit een oplaadpaal te zoeken. Tanken gebeurt gewoon aan de pomp.

   

  PHEV

  PHEV betekent Plug-in Hybrid Electric Vehicle. Bij dit type voertuigen is de batterij groter. De vernieuwing ten opzichte van een HEV is dat de batterij ook kan worden opgeladen aan een elektrische oplaadpaal.

  De meest populaire auto in deze categorie is de Mitsubishi Outlander, een bak van een beest, dat ondanks de elektromotor niet echt zuinig is.

   

  De toekomst van de hybride

  Hybride voertuigen zijn in feite een ‘tussenoplossing’. Ze combineren op dit moment de actieradius van een benzineauto met rijden zonder uitstoot binnen de bebouwde kom. Intussen komen er volledig elektrische auto’s (FEV of BEV) van de band, die al een mooie actieradius hebben. De voortgaande ontwikkelingen van de batterijen en zuiniger elektromotoren maken een steeds grotere actieradius mogelijk. Een bereik van 700 echte kilometers lijkt een verre droom, maar zal binnen tien jaar werkelijkheid zijn.

   

  Waterstofauto's

  Daarnaast zal de volledig elektrische auto ongetwijfeld stevige concurrentie krijgen van hybride auto’s, die op waterstof rijden. Ze worden geadverteerd als auto’s met een brandstofcel. De eerste modellen staan al in de showroom, zoals de Hyundai Nexo en de Toyota Mirai.

   

  Het grote voordeel van waterstofauto’s is de actieradius: nu al zo’n 500 km en over niet al te lange tijd zeker 1000 km! Nog een voordeel: waterstof tanken duurt maar een paar minuten.

  Het (tijdelijke) nadeel is dat er in heel Nederland nog maar drie plekken zijn, waar je waterstof kunt tanken. Maar onder andere Shell heeft grootse plannen voor een landelijk netwerk van waterstofstations.

  Een groter nadeel van auto’s met een brandstofcel: de hoge aanschafkosten en de dure waterstof. Bovendien wordt waterstof op dit moment nog niet op een milieuvriendelijke manier opgewekt. Er komt dus CO2 bij vrij.

 • LINKS

SAMEN ENERGIE BESPAREN

 • Hoe zit het nou precies met zonnepanelen? Moet je ze wel willen? En hoe zit het met windenergie?

   

  Efficiëntie

  Je moet zonnepanelen zeker willen. Als het niet is om de CO2 uitstoot te verminderen, dan is het natuurlijk om je energiekosten te verlagen. En misschien zelfs om een beetje te verdienen aan je schone stroom van eigen dak. In mijn geval: voordat ik in 2011 zonnepanelen liet plaatsen, betaalde ik bijna € 2.000 per jaar aan elektriciteit. Dankzij de noeste arbeid van de panelen was dat al snel nul euro. En met nog wat zuinig zijn (apparaten helemaal uitschakelen en gloeilampen vervangen door ledlampen), krijg ik elk jaar geld terug.

   

  We naderen intussen het jaar 2020. In de afgelopen negen jaar is de prijs van zonnepanelen zo’n beetje gehalveerd ten opzichte van 2011 en is de capaciteit enorm verhoogd. Mijn dak is bedekt met 14 panelen. Voor dezelfde stroomopbrengst zou ik nu nog maar zeven panelen nodig hebben.

   

  De capaciteit van panelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpeak). Je moet er maar opkomen. Een vermogen van 250 Wp is vrij normaal. Er zijn zelfs leveranciers die al panelen met 400 Wp leveren.

   

  Betreffende huis en dak

  In principe zijn zonnepanelen geschikt voor plaatsing op vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen, rijtjeshuizen en appartementen. En dat alles met een plat dak of een schuin dak.

   

  Eigenaren van een appartement kunnen met de Vve overleggen over de aanleg van zonnepanelen. Een van de Energie-ambassadeurs (zelf lid van een Vve) van Almeerminder wijst u graag de weg.

   

  Helaas zijn niet alle daken geschikt voor een bedekking met zonnepanelen. Voor een rieten dak of het dak van een historisch pand is het geen goed idee om zonnepanelen te bestellen. Een dak dat op het noorden ligt, is ook ongeschikt voor zonnepanelen, omdat de opbrengst veel te laag is. Zoek op "zonatlas" snel uit of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

   

  Aanschaf

  Enkele jaren geleden was het nog mogelijk subsidie te krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Die mogelijkheid is vervallen, tenzij u tegelijkertijd meer maatregelen neemt. Zoals de isolatie van uw woning of de aanschaf van een warmtepomp.

   

  De kosten, de besparing en de terugverdientijd van zonnepanelen bedragen volgens het NIBUD ongeveer:

  De BTW kunt u terugvragen via de Belastingdienst.

   

  Huur / Koop

  Ook al is de aanschafprijs van zonnepanelen flink gedaald, je moet toch een paar duizend euro beschikbaar hebben. Steeds meer energiemaatschappijen bieden de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. De huurperiode is tien jaar, u krijgt korting op de opbrengst en na tien jaar zijn de panelen uw eigendom. En dan kunnen ze nog makkelijk 15 jaar gratis stroom leveren.

   

  De wind

  Als uw huis niet geschikt is voor zonnepanelen, kunt u voor windenergie kiezen. Geen paniek: er komt geen windturbine van 30 meter hoog in de achtertuin te staan. Diverse energiecoöperaties en energiebedrijven bieden de keus om groene stroom van windturbines in huis te halen. En om mede-eigenaar van een windturbine te worden. De Almeerse energiecoöperatie Almeersewind is daarvan een goed voorbeeld.

  Bij Vattenfall, Greenchoice en andere leveranciers is het mogelijk een deel of al uw energie te betrekken van Nederlandse windmolens. Meer dan een telefoontje of een email is er niet voor nodig om dat te regelen.

   

  Salderen

  Zo werkt het: de zonnepanelen wekken overdag stroom op. Die stroom gaat onmiddellijk naar de diverse apparaten die op dat moment stroom nodig hebben. Zoals de koelkast, de vriezer, de stofzuiger, de strijkbout, de wasmachine en de wasdroger. De stroom die over blijft verkoopt u automatisch aan uw energieleverancier. In hoofdzaak ’s avonds en in de winter zult u stroom van uw energiebedrijf kopen. Het saldo van de koop en verkoop ziet u online of in het tweemaandelijkse overzicht, dat u van het energiebedrijf per mail ontvangt.

   

  Het is een aantrekkelijk regeling, maar de overheid heeft aangekondigd dat er in 2020 een nieuw systeem voor in de plaats komt. Hoe dat er uitziet, is nog niet bekend. Wel heeft minister Wiebes laten weten, dat het nieuwe systeem garandeert dat de terugverdientijd van uw aanschaf niet langer zal zijn dan zeven jaar.

   

  Wordt u na installatie (en aanmelding) van de zonnepanelen verrast met een hogere WOZ waarde dan het huis van de buren, dat geen zonnepanelen heeft? Dat klopt: zonnepanelen verhogen de waarde van uw woning. De rechtbank in Arnhem heeft onlangs geoordeeld, dat gemeenten die hogere waarde tot uitdrukking mogen brengen in de WOZ waarde.

 • Hoe zit het nou precies met zonnepanelen? Moet je ze wel willen? En hoe zit het met windenergie?

   

  Efficiëntie

  Je moet zonnepanelen zeker willen. Als het niet is om de CO2 uitstoot te verminderen, dan is het natuurlijk om je energiekosten te verlagen. En misschien zelfs om een beetje te verdienen aan je schone stroom van eigen dak. In mijn geval: voordat ik in 2011 zonnepanelen liet plaatsen, betaalde ik bijna € 2.000 per jaar aan elektriciteit. Dankzij de noeste arbeid van de panelen was dat al snel nul euro. En met nog wat zuinig zijn (apparaten helemaal uitschakelen en gloeilampen vervangen door ledlampen), krijg ik elk jaar geld terug.

   

  We naderen intussen het jaar 2020. In de afgelopen negen jaar is de prijs van zonnepanelen zo’n beetje gehalveerd ten opzichte van 2011 en is de capaciteit enorm verhoogd. Mijn dak is bedekt met 14 panelen. Voor dezelfde stroomopbrengst zou ik nu nog maar zeven panelen nodig hebben.

   

  De capaciteit van panelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpeak). Je moet er maar opkomen. Een vermogen van 250 Wp is vrij normaal. Er zijn zelfs leveranciers die al panelen met 400 Wp leveren.

   

  Betreffende huis en dak

  In principe zijn zonnepanelen geschikt voor plaatsing op vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen, rijtjeshuizen en appartementen. En dat alles met een plat dak of een schuin dak.

   

  Eigenaren van een appartement kunnen met de Vve overleggen over de aanleg van zonnepanelen. Een van de Energie-ambassadeurs (zelf lid van een Vve) van Almeerminder wijst u graag de weg.

   

  Helaas zijn niet alle daken geschikt voor een bedekking met zonnepanelen. Voor een rieten dak of het dak van een historisch pand is het geen goed idee om zonnepanelen te bestellen. Een dak dat op het noorden ligt, is ook ongeschikt voor zonnepanelen, omdat de opbrengst veel te laag is. Zoek op "zonatlas" snel uit of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

   

  Aanschaf

  Enkele jaren geleden was het nog mogelijk subsidie te krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Die mogelijkheid is vervallen, tenzij u tegelijkertijd meer maatregelen neemt. Zoals de isolatie van uw woning of de aanschaf van een warmtepomp.

   

  De kosten, de besparing en de terugverdientijd van zonnepanelen bedragen volgens het NIBUD ongeveer:

  De BTW kunt u terugvragen via de Belastingdienst.

   

  Huur / Koop

  Ook al is de aanschafprijs van zonnepanelen flink gedaald, je moet toch een paar duizend euro beschikbaar hebben. Steeds meer energiemaatschappijen bieden de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. De huurperiode is tien jaar, u krijgt korting op de opbrengst en na tien jaar zijn de panelen uw eigendom. En dan kunnen ze nog makkelijk 15 jaar gratis stroom leveren.

   

  De wind

  Als uw huis niet geschikt is voor zonnepanelen, kunt u voor windenergie kiezen. Geen paniek: er komt geen windturbine van 30 meter hoog in de achtertuin te staan. Diverse energiecoöperaties en energiebedrijven bieden de keus om groene stroom van windturbines in huis te halen. En om mede-eigenaar van een windturbine te worden. De Almeerse energiecoöperatie Almeersewind is daarvan een goed voorbeeld.

  Bij Vattenfall, Greenchoice en andere leveranciers is het mogelijk een deel of al uw energie te betrekken van Nederlandse windmolens. Meer dan een telefoontje of een email is er niet voor nodig om dat te regelen.

   

  Salderen

  Zo werkt het: de zonnepanelen wekken overdag stroom op. Die stroom gaat onmiddellijk naar de diverse apparaten die op dat moment stroom nodig hebben. Zoals de koelkast, de vriezer, de stofzuiger, de strijkbout, de wasmachine en de wasdroger. De stroom die over blijft verkoopt u automatisch aan uw energieleverancier. In hoofdzaak ’s avonds en in de winter zult u stroom van uw energiebedrijf kopen. Het saldo van de koop en verkoop ziet u online of in het tweemaandelijkse overzicht, dat u van het energiebedrijf per mail ontvangt.

   

  Het is een aantrekkelijk regeling, maar de overheid heeft aangekondigd dat er in 2020 een nieuw systeem voor in de plaats komt. Hoe dat er uitziet, is nog niet bekend. Wel heeft minister Wiebes laten weten, dat het nieuwe systeem garandeert dat de terugverdientijd van uw aanschaf niet langer zal zijn dan zeven jaar.

   

  Wordt u na installatie (en aanmelding) van de zonnepanelen verrast met een hogere WOZ waarde dan het huis van de buren, dat geen zonnepanelen heeft? Dat klopt: zonnepanelen verhogen de waarde van uw woning. De rechtbank in Arnhem heeft onlangs geoordeeld, dat gemeenten die hogere waarde tot uitdrukking mogen brengen in de WOZ waarde.

 • DE DROOMWACHTER - DE RIVIÈRA - DE MERIDIAAN