SAMEN ENERGIE BESPAREN

Energie-ambassadeurs !

Op straat valt een energie-ambassadeur niet op. Het zijn heel gewone Almeerders. Zelfs als je naast een energie-ambassadeur woont, moet hij of zij dat verteld hebben. Anders zou je het niet weten.

 

Ook Energie-ambassadeur worden?

Op straat valt een energie-ambassadeur niet op. Het zijn heel gewone Almeerders. Zelfs als je naast een energie-ambassadeur woont, moet hij of zij dat verteld hebben. Anders zou je het niet weten.

Maak kennis met onze Energie-Ambassadeurs.

 

Toch zijn die ambassadeurs een beetje opvallend. Want bijna allemaal hebben ze zonnepanelen op hun dak. In de meterkast is vaak ingewikkelde apparatuur te vinden van hun warmtepomp. Het huis is enorm geïsoleerd. Met minder dan HR++ glas nemen ze geen genoegen. Een enkele fanatiekeling heeft zelfs een elektrische auto voor de deur. Al met al betalen ze bijna of helemaal niks voor hun duurzame stroom. Sterker nog; ze verdienen er lekker aan.BespaarTips

 

Kijk, dacht een gemeentelijke wethouder in 2015, dat soort mannen en vrouwen hebben we nodig voor onze duurzame boodschap. Laten we een netwerk van energie-ambassadeurs opzetten!

En zo is het gekomen. Energie-ambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen, zou je kunnen zeggen. En heel enthousiast. Als ze eenmaal over energiebesparing praten, zijn ze lastig te stoppen.

In februari 2018 ontvingen de energie-ambassadeurs de Growing Green Speld uit handen van voormalig wethouder Herrema.

 

Herkent u zich in het profiel van een energie-ambassadeur? Wilt u ook toetreden tot het corps? Laat het ons weten. Er is altijd behoefte aan nog meer energie-ambassadeurs.

 

Als energie-ambassadeur deel je zelf je tijd in en doe je mee aan activiteiten, als je daar belangstelling voor hebt.

Zoals met het maken van een (gratis) warmtescan om te zien of een woning warmte ‘lekt’ door onvoldoende isolatie. En door (gratis) adviezen te geven over duurzame warmte.

 

Er zijn er weer vier nieuwe Energiecoaches opgeleid!

 

En alle vier staan klaar om Almeerse huurders van Ymere en de Alliantie te helpen hun energierekening te verlagen. Vraag ook een energiegesprek aan

 

van links naar rechts: Wim Versloot, Frans Jan Schuurman, Laurentien van der Oest, Bram Meijer (trainer) en Else Bunjes

 

 

Komende Activiteiten Energie Ambassadeurs

  • Begin november briefing warmtescan programma 2018/2019

  • Rondleiding Zoneiland Noorderplassen datum n.n.b.

  • Bezoek Hoofdkantoor Nefit/Bosch Deventer (Warmtepomp) datum n.n.b.

 

 

Reiner Swaen

 

Voor niets gaat de zon op, we hoeven die kosteloze energie alleen maar binnen te halen, dus kom in actie!

 

 

 

Frans Pansier

 

Ik ben een enthousiaste energiebespaarder en help andere mensen graag om dat ook te worden. Omdat ik vind dat we de wereld door moeten kunnen geven aan de volgende generaties.

 

 

 

 

Marjan Vermij

 

ENERGIEBESPARING IS... SLIM GELD OVERHOUDEN! Ik ben van nature heel kosten- en milieubewust, dus bespaar ik ook energie. Met mijn kennis en ervaring help ik je graag om ook goedkoper te wonen. Dat is makkelijker dan je denkt, dus bespaar je rijk!

 

 

 

 

 

Hans Drost

 

We zijn allemaal bezig met energietransitie, als energieambassadeur geef ik graag advies aan bewoners over de mogelijkheden.

 

 

 

 

Hans Ham

 

Mensen hebben veel vragen over energiebesparing. Ik heb de antwoorden.

 

 

 

 

Chris Soebroto

 

De gemeente Almere zocht Energie-Ambassadeurs. Oei, dacht ik, moeten die Ambassadeurs dan op de Grote Markt energiecontracten aanbieden aan de winkelende consument? In weer en wind en op marktdagen?

 

Dat was gelukkig niet het geval. De tientallen Energie-Ambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van groene stroom, isolatie en nog veel meer. Het zijn ook vriendelijke buren. En daarom helpen zij hun mede-Almeerders om over te schakelen op duurzame energie. Zo wordt Almere een energieneutrale stad. Liefst eerder dan in 2022.

 

naar de BLOGvanCHRISDat klonk als een kolfje naar mijn hand, want ik ben een gepassioneerd ‘energieknijper’. Waar het maar kan knijp ik in het energiegebruik. Ik draai lichten uit, vervang gloeilampen, zit in het donker en in de kou, sta korter onder de douche, boycot de strijkbout, rijd elektrisch en investeer in zonnepanelen. Dat levert financieel gewin. Maar nog veel belangrijker: het helpt de CO2-uitstoot te verminderen. Want daar ontkom je niet aan, als de aarde nog een duizenden jaren bewoonbaar moet blijven voor mens, dier en plant.

 

Er is nog veel te doen!

 

 

 

Guus Bakels

 

DUURZAAM LOONT!

 

Duurzaam en energieneutraal zijn aardige ambities. Dit kan niet worden afgedwongen. Alles alleen uitvoeren lukt niet altijd. Burencontact kan bijdragen aan daadkracht.

Kijk naar je eigen energiegebruik. Daarmee onderzoek je waar je kan besparen. Kleine maatregelen zoals verandering van gedrag of vervangen van lampen kan je zelf. Vraag hulp voor de overige onderwerpen. Besparen op energie levert geld op..

 

 

 

 

Michiel Broekman

 

Vorig jaar kreeg ik de kans een training van de Woonbond te volgen tot energiecoach. Dat was een initiatief van Ymere in samenwerking met de Energie-ambassadeurs van Almere. De energiecoaches worden regelmatig op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen.

 

Ik heb als energiecoach al heel wat bezoekjes afgelegd bij huurders van Ymere. De huurders krijgen ook een energiebox met handige bespaardingen.

Ik vind het belangrijk om mensen te helpen bewust om te gaan met hun stroomverbruik. We hebben tenslotte veel meer elektrische apparaten in huis dan vroeger. Zuinig zijn met energie, ook al heb je die duurzaam opgewekt, blijft belangrijk. Dat is goed voor jezelf én voor het milieu.

Om een voorbeeld te noemen: met ledlampen kun je tot wel 90 procent besparen. En ook in de winter is het belangrijk om goed te ventileren. Nog iets anders: als je je telefoon ’s nachts oplaadt en de batterij vol is, dan blijft de lader stroom trekken. Het is dus beter om overdag te laden en daarna de stekker uit het stopcontact te halen.

Zelf heb ik ook dingen veranderd. Ik kook nu elektrisch, omdat bij koken op gas CO2 vrijkomt. Koken op een moderne kookplaat gaat net zo snel en net zo goed als op gas. Ik merk geen verschil.

 

Voor een energieadvies kom ik twee keer langs. Het eerste gesprek duurt maximaal een uur. We bekijken de meetgegevens en als er opvallende verschillen zijn met een vergelijkbaar huishouden, proberen we te achterhalen waar dat aan ligt. Daarna volgt het advies. Na drie maanden kom ik terug en kijken we wat er is verbeterd.

 

Meten is weten; als je bewust bent van je energieverbruik, dan kun je bepalen hoeveel en wanneer je energie nodig hebt, zodat je altijd rekening kunt houden met het energieverbruik.

 

 

 

 

Muriel Tabak

 

Door bewustwording van mijn verspilling ben ik andere keuzes gaan maken om te consuminderen, te verduurzamen en te 'vergroenen'.

 

 

 

 

Marga Hogendoorn

 

ZONNEPANELEN VOOR EEN DURE HOBBY

 

Mijn naam is Marga Hogendoorn. Al enige jaren was ik geïnteresseerd in zonnepanelen als een schone en duurzame bron van energie. Ik had ooit een documentaire gezien hoe zonnepanelen in China gemaakt worden. In dit land waren al enorme velden met panelen aangelegd. Ook in andere landen van Europa kwam ik al velden vol zonnepanelen tegen. Eigenlijk bestonden ze al wel langer ook voor woningen, maar ik had onthouden dat ze heel duur waren en het wel 11 jaar zou duren om het geïnvesteerde bedrag weer terug te verdienen. Dat duurde mij veel te lang.

 

Nu was het november 2015 en er viel een brief op de deurmat van de Vereniging Eigen Huis met daarin een heel interessante uiteenzetting van moderne zonnepanelen en een veel lagere investering dan ik had vermoed. Bovendien had de Vereniging onafhankelijk uitgezocht welke bedrijven betrouwbaar en erkend waren.

 

Ik heb een dure hobby qua energie, we werden aangemerkt als grootverbruiker. Het gaat vooral om een aantal aquaria, waarvan er een 2,5 meter lang en 60 cm hoog is. Deze alleen al is een flinke jacuzzi, maar dan een die dag en nacht in bedrijf is.

 

 

Benodigd qua energie:

  • een speciale aquariumverlichting (geen LED, want die zijn nu nog niet geschikt voor een heel groot aquarium)
  • een enorm buitenfilter en een binnenfilter in het water,
  • nog een luchtpomp en
  • een elektrische verwarming om de temperatuur op circa 25 graden of hoger te houden.

 

Energierekening > € 150 per maand

Tijd om de knoop door te hakken, want de energierekening kwam boven de € 150 per maand uit en met de almaar stijgende prijzen zou dat alleen maar meer worden.

Zo kwam ik in contact met een leverancier die niet alleen een interessante aanbieding deed, maar ook heel servicegericht was in verband met de administratieve om BTW terug te vragen en een subsidieregeling. Meteen maar doorgezet en in december 2015 lagen er vijf hoog rendement zonnepanelen op het dak. Goed voor 300 Watt per stuk. In het huis werden schakelaars en een omvormerkastje geplaatst, waarmee ik direct controle heb over de opbrengt.

 

Binnen 6 jaar investering terugverdiend

Wat bleek bovendien: ik zou de hele investering er in minder dan zes jaar uit hebben. Dat was mooi!

Intussen liggen ze ruim een jaar op ons dak. Met de omvormer hebben we een klein probleem gehad. De opbrengst hoort behalve op het apparaat ook met een WIFI verbinding uitgelezen te kunnen worden. Daar is de bottleneck. Als je andere WIFI apparaten in huis hebt, kan het apparaat daarop reageren en ben je het ontvangstsignaal kwijt. Oplossing: resetten, maar dat komt te vaak voor en dat is lastig. Wel blijft op de omvormer alle informatie gewoon zichtbaar. Intussen heeft de leverancier een prima oplossing bedacht, waarvoor ze deze week bij ons langkomen. Er wordt een extra chip in de omvormer geplaatst, die verbonden wordt met een kabel naar het gewone stroomnet. Daarmee kan ik elders in huis gewoon via een stopcontact een computer, laptop of tablet of zelfs een smartphone aansluiten, om de opbrengst zonder problemen uit te lezen.

Ook de stroomleverancier, in mijn geval Essent, laat trouwens keurig in grafieken zien wat je maandelijks 'verdient'. Daarmee heb je een dubbele controle op de werking.

 

Energierekening gehalveerd!

Mijn maandelijkse energierekening ligt nu op € 82 en over het afgelopen jaar kreeg ik zelfs nog bijna € 400 terug. Zo kun je niet alleen een dure liefhebberij handhaven maar ook genieten van het feit dat je 'schone' energie opwekt en geen fossiele brandstof gebruikt.

 

Ik vertel mijn verhaal graag aan anderen. Het is aantoonbaar met voorbeelden van echte cijfers. Zo ben ik vanaf de start in februari 2016 op initiatief van de gemeente Almere een enthousiast en volledig belangeloos Energie-ambassadeur geworden. Samen met ons team van nu al 25 mensen hebben wij flink wat kennis opgebouwd over allerlei vormen van energieterugwinning en woningisolatie.

 

De reden waarom ik dit doe? Medebewoners blij zien met een lagere energierekening, maakt mij ook blij.

 

 

 

Roel van Rijnsoever

 

Hoe meer energie je erin steekt, hoe minder je gebruikt!

 

 

 

 

Jan Otter

 

Eén schaap over de dam

Vrijdagavond - tijd voor lekker eten. De gezellige brasserie in Almere Buiten was precies wat we zochten met een fijne sfeer en goed menu. Na ons diner keek ik eens rond en - beroepsdeformatie zullen we maar zeggen - telde de halogeenspotjes. Ik kwam op ongeveer 50 stuks.

Tijdens het afrekenen vroeg ik de eigenaar of hij zijn kosten niet zou willen verlagen. Geïntrigeerd keek hij op. Ik legde uit dat hij zijn 35 Watt halogeenspotjes beter kon vervangen door led. Een snel rekensommetje op een servet leerde dat hij nu ongeveer €1.092,=  kwijt is aan elektriciteit op jaarbasis.

Led-licht gebruikt maar 4 Watt. En daarmee zouden zijn elektriciteitskosten teruggebracht kunnen worden tot ongeveer €125,= per jaar. De investering voor de ledlampen zou zo'n €300,=  zijn (A-kwaliteit). Ik zag hem nadenken.

Toen ik er laatst weer eens ging eten, zag ik dat de eigenaar mijn advies had opgevolgd. Ik gaf hem een compliment. Hij vertelde dat hij ondertussen ook thuis de lampen had vervangen. Zo zie je maar, als er één schaap over de dam is....

SAMEN ENERGIE BESPAREN

Zelf heb ik ook dingen veranderd. Ik kook nu elektrisch, omdat bij koken op gas CO2 vrijkomt. Koken op een moderne kookplaat gaat net zo snel en net zo goed als op gas. Ik merk geen verschil.