SAMEN ENERGIE BESPAREN

“DENK JIJ AAN GELD ALS JE DE KRAAN OPENDRAAIT?” - 28-08-2019

 

“Met energie ben ik privé al heel erg lang bezig. Het is een manier om onafhankelijk van grote organisaties te worden.” Ook op zijn werk was Jan de Bruijn als ‘Captain Duurzaamheid’ verantwoordelijk voor facilitaire zaken bij een politieke partij. Daar probeerde hij de bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te maken. Met materialen en toeleveranciers met een goed label als het ging om energie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Direct na zijn pensionering sloot hij zich aan bij de Energie-Ambassadeurs. “Zo helpen we ook mensen die het financieel wat moeilijker hebben met hun energierekening.” Uit landelijk onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) blijkt dat een gezin na een gesprek met een energiecoach jaarlijks gemiddeld zo’n € 100 bespaart.

 

Voorsprong

“In Almere heb je vooral heel jonge huizen. Je hebt nauwelijks halfsteensmuren of enkel glas, dus we hebben best een voorsprong. We kunnen nog geen gericht advies geven over energieneutraal wonen of van gas los, want daar zijn nog geen concrete plannen voor. Maar de energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen. Dus het is slim om in elk geval te investeren in isoleren.” Zelf heeft hij zijn huis helemaal geïsoleerd, ‘van vloer tot dak’.

 

Korter douchen

“Een oplader die je in het stopcontact laat zitten, kost ongeveer een kwartje per jaar. Dat stelt niet veel voor, maar iedere beetje energie dat je kunt besparen, moet je doen. Stroom is geen grote kostenpost: twee derde van je energieverbruik gaat op aan verwarming van de ruimte en van water.” Wat is dan de meest ingrijpende besparing? “Korter douchen”, zegt De Bruijn beslist. “Eén minuut korter douchen per dag scheelt € 25 per jaar.”

 

 

Besparen staat soms lijnrecht tegenover comfort. “Als je bespaart op energie lever je in op comfort. Dat vraagt nogal wat van mensen. Denk jij aan geld als je de kraan opendraait?” Wat kun je nog meer doen? “De kamerdeur dichtdoen als je verwarmt. Goed ventileren met mechanische ventilatie. En na het douchen niet alleen de ramen, maar ook de muren en de bak droogmaken: dat hoeft de ventilatie dan niet meer te doen en scheelt in warmte, omdat natte ruimtes minder snel warm worden dan droge.” Ook koelen kost energie, al komt hij bij mensen thuis nauwelijks airco’s tegen. “Ventilatoren wel, maar die worden weinig gebruikt.”

 

Kwetsbaar punt

’s Winters gaan De Bruijn en zijn collega’s met warmtescans op zoek naar warmtelekken in woningen. “Bepaalde onderdelen van de gevel zijn opvallend warmer dan andere. Niet alleen ventilatiegaten of ramen, maar ook de voordeur is vaak een kwetsbaar punt. De deur zelf is vaak van hardhout, maar het raampje van enkel glas.” Als extraatje laat hij mensen voor hun huis staan bij de warmtescan, zodat zij het verschil in warmte zien tussen het huis en henzelf.

 

“De mensen die ons uitnodigen voor de scan willen vaak een bevestiging van hun eigen vermoedens: zijn we (al) goed bezig? Waar kan het nog beter? Eén gezin was zelfs compleet onafhankelijk van netwerken: ze hadden een grondwaterwarmtewisselaar, 16 zonnepanelen en een elektrische auto.” Dat zijn grote investeringen, die niet voor iedereen zijn weggelegd. De Bruijn: “Schaf het niet aan met het idee dat je er rijk van wordt.”

 

Wat maakt zijn werk leuk? “Bij ieder gesprek leer ik wel wat: je leert ook veel van elkaar. We kunnen nog best een nieuw project aan, al zijn we geen experts. We zijn Almeerders die andere Almeerders willen helpen. En we willen met nog veel meer mensen in contact komen.”

 

“HET HOEFT HELEMAAL NIET ZOVEEL TE KOSTEN”- 14-08-2019

 

Twee jaar geleden zag grafisch ontwerper Else Bunjes een advertentie in de krant: Energie-Ambassadeurs gezocht. Ze was op dat moment zelf ook op zoek naar manieren om op energie te besparen.

 

Het eerste jaar hield ze zich bezig met het verbeteren van de website en vorig najaar volgde ze de training voor Energie-Ambassadeurs. Inmiddels heeft ze al een aantal energiegesprekken gevoerd en warmtescans gemaakt. “Veel mensen zijn al goed bezig; ze zijn overigens ook erg geïnteresseerd in de energiebox….”

Daarin zit onder meer een waterbesparende douchekop, die 60% water bespaart, een standby-killer voor de telefoon- of laptoplader en een filter voor de kraan.

“Veel informatie die je nu vindt, gaan over de grote dingen: isoleren, warmtepompen, nieuwe ramen. Tijdens het energiegesprek hebben wij het over de kleine dingen in het dagelijks gebruik, die niet duur zijn, maar wel heel veel opleveren.”

 

 

Tips in de praktijk

Zelf heeft ze een aantal tips al in de praktijk gebracht: “Mijn motivatie was mijn hoge energieverbruik. Met name de warmtepomp voor de vloerverwarming en mijn oude koelkast en vriezer bleken veel stroom te vragen. Inmiddels heb ik een nieuwe koelkast gekocht via Marktplaats en een tijdschakelaar op de vloerverwarming gezet. Rond de voor- en achterdeur heb ik tochtstrips geplakt. Dat scheelt een heel stuk aan kou en tocht. En van vrienden heb ik vier oude zonnepanelen overgenomen, die nu op mijn schuur liggen. Daarmee bespaar ik nu een derde van mijn energierekening! Het hoeft dus helemaal niet zoveel te kosten als mensen denken.”

 

Eigenaar

Soms heeft ze wel moeite met het ambassadeurschap: “Ik vind de energiegesprekken best lastig: ik wil niet zeggen hoe mensen moeten leven. Als iemand zijn huis warm wil stoken op 23 graden, dan houd ik hem of haar niet tegen. Toch zijn de mensen die ik spreek heel geïnteresseerd in mijn advies. De warmtescans vind ik leuk: dat doen we bij huiseigenaren en die voelen zich toch op een andere manier verantwoordelijk voor hun woning. Ze zijn veel meer bereid om daar moeite voor te doen. Eigenlijk moeten we zo’n energiegesprek met de woningcorporatie hebben, de eigenaar van de huurwoningen.”

 

“EEN STAPJE TERUG VOOR IEDEREEN”- 28-07-2019

Voor Frans Jan Schuurman is de klimaatdiscussie geen vraag. De gevolgen ziet hij dagelijks op tv en als hij in de Alpen wandelt: “De gletsjers zijn nu een stuk minder groot. Het is duidelijk dat het CO2-gehalte zo hard stijgt dat de opwarming van de aarde sneller gaat dan ooit. Hoeveel we nog kunnen keren weet ik niet, maar we kunnen altijd nog iets doen.”

 

Frans Jan werkte bij een ingenieursbureau en deed de voorbereiding van projecten om rivieren te verbreden, dijken te versterken, zeesluizen te repareren en spoorlijnen uit te breiden. Ook als Energie-Ambassadeur werkt hij aan oplossingen. “We hebben als Westerse samenleving de toon voor welvaart gezet, die iedereen wil navolgen. Dat kan ik ze niet kwalijk nemen. Maar we zullen een stapje terug moeten doen. Een stapje terug voor iedereen. We kunnen investeren in nieuwe technologieën en technieken en zo ook andere samenlevingen helpen. Zolang de zon er is, is er energie. En zolang we die nuttig kunnen gebruiken, moeten we dat doen.”

 

 

Energieverbruikende hobby’s

Voor de energiegesprekken met bewoners verdiept hij zich onder meer in energierekeningen.  Frans Jan: “Mensen kunnen zichzelf aanmelden via de site Almeerminder.nl. We vragen dan waarom ze het gesprek willen. Vaak is dat om kosten te besparen op energiegebied. We kijken naar hun jaarrekening en vragen naar energieverbruikende hobby’s, zoals een sauna, lang douchen, etc. Mensen hebben allerlei redenen om hun gedrag niet te veranderen. Maar dat betekent een hoge rekening.”

 

Licht en ventilatie

Hij adviseert: “Wil je besparen, kijk dan waar de grootste kansen liggen. Veel warmte gaat verloren door kieren bij ramen en deuren en stoken in ruimtes die je niet gebruikt. Maar als je niet goed ventileert, wordt het vochtig en krijg je koude voeten en een heet hoofd van het stoken. Vochtige lucht is veel moeilijker te verwarmen dan droge lucht en het kan muf gaan ruiken. De meeste huizen hebben mechanische ventilatie. Het kan geen kwaad om ’s morgens te luchten en het systeem op 3 te zetten als je kookt of doucht.”
Nog een tip: “Ik kom nog vaak ‘kroonluchters’ tegen met 8 of 10 lampjes van 40 Watt. Die kun je ook vervangen door lampjes van 2 Watt. Ledlampen zijn tegenwoordig veel beter van kleur. De lampen op zich zijn duurder, maar verdienen zich veel sneller terug dan een halogeen- of spaarlamp.”

 

Koken en wassen

Ook eten bewaren en bereiden kan anders. Frans Jan: “Ik zie nog vaak mensen hun waterkoker vullen tot het maximum, terwijl ze maar één kopje willen. Je kunt ook veel minder water gebruiken als je aardappelen of rijst kookt en het deksel op de pan houden. Dat kost minder tijd en minder energie. Oude wasmachines gebruiken meer water dan nieuwe en wassen op lagere temperaturen werkt prima. Bij oude koelkasten werkt de warmtepomp minder goed en de isolatiewaarde neemt af. En stel jezelf de vraag: heb ik die grote vriezer wel nodig?”

 

Isolatie

Na een jaar belt hij nog eens om te kijken hoeveel ze hebben bespaard. Huurders hebben iets minder mogelijkheden qua isolatie, maar als huurdersgroep kunnen ze bij de woningbouwvereniging wel vragen het gebouw als geheel beter te isoleren. Een aantal dingen kunnen ze zelf doen. Zoals radiatorfolie gebruiken en ’s avonds de gordijnen dichtdoen – “maar dan niet over de radiator heen!”
“Glas blijft altijd een warmtelek, al heeft HR++-glas wel voordelen. Het is een goede investering, zeker als het gaat om wooncomfort. Dunne, platte radiatoren vragen veel energie. Ze verwarmen tot zo’n 60 graden. Dat kan efficiënter. Nieuwe warmtesystemen zoals warmtepompen hebben een heel hoog rendement bij een kleine temperatuursprong, bijvoorbeeld van 20 naar 30 graden. Ze verbruiken veel meer energie als ze van 20 naar 50 graden moeten verwarmen.”

 

Energienet

Hij ziet nog wel een uitdaging: “Stel dat we allemaal elektrisch willen verwarmen, dan vraagt dat meer dan het huidige energienet nu aankan. Al heb je minder energie nodig met aardwarmte of warmtepompen. Dat vraagt dus ook iets van de gemeente bij de bouw of aanpak van woonwijken.”

 

 

ENERGIE-AMBASSADEURS- 17-07- 2019

Almere is hard op weg om een energieneutrale gemeente te worden. Dat wil zeggen dat alle Almeerders, scholen, verenigingen en bedrijven alleen nog duurzame energie opwekken en gebruiken. Daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. Inmiddels is er een enthousiaste groep Energie-Ambassadeurs die mensen helpen met concrete tips om energie – en daarmee geld- te besparen.

 

Reiner Swaen is voorzitter van de Energie-Ambassadeurs. Hij meldde zich in reactie op een advertentie van de gemeente en werd al gauw gevraagd om voorzitter van de ambassadeurs te worden. Inmiddels zijn er 37 ambassadeurs. Swaen: “Het zou fantastisch zijn als we doorgroeien naar 100 personen omdat Almere nu meedoet aan de energietransitie.” De Energie-Ambassadeurs helpen op drie manieren: via woningcorporaties, met warmtescans en door individuele acties. Binnenkort houden de Energie-Ambassadeurs een enquête onder de deelnemers, om te zien wat er goed gaat en wat er beter of anders kan.

 

 

Tips

“We geven tips over lagere energiekosten, isoleren, de verwarming instellen en ventileren.”, zegt Swaen. “We vragen ‘wat betaal je nu’ en geven desgevraagd ook uitleg over de energierekening.” Deelnemers krijgen een toolkit met onder meer een spaarlamp en een douchetimer cadeau. Naast particuliere woningbezitters helpen ze ook huurders; ze hebben een contractafspraak met Ymere en Alliantie. “Zij verwijzen ons naar hun huurders en wij voeren gesprekken met de bewoners die dat willen. Mogelijk gaan we ook samenwerken met Goede Stede.” Onlangs heeft de PLANgroep gevraagd of ze kunnen helpen met energiegesprekken bij mensen in de schuldhulpverlening.

 

Warmtescan

De meeste tijd gaat vooralsnog op aan de warmtescans. Ze plannen in de wintermaanden de afspraken in, brengen huisbezoeken, scannen de woningen met een warmtecamera, spreken door wat ze zien met de bewoners en sturen ze vervolgens een verslag met foto’s. Een gesprek inclusief scan duurt ongeveer een uur, daarna kost het uitwerken van het verslag nog een uurtje. Swaen: “Het was dit jaar een onverwacht overweldigend succes. In 2017 deden we 40 scans tussen half januari en half maart, in 2018 deden we er 70 en dit jaar meldden zich ineens 241 mensen aan!” Na een artikel in de gemeentelijke katern in de Almere Deze Week waren ze binnen vier dagen ‘uitverkocht’. “We hebben extra camera’s gehuurd en mensen getraind om aan de vraag te kunnen voldoen.”

 

Oplossingen

Het werk van de vrijwilligers staat los van het energielabel dat elke woning al een paar jaar geleden heeft gekregen. Swaen: “Dat is slechts indicatief, afhankelijk van het bouwjaar van de woning. We vragen er wel naar, maar adviseren mensen niet wat ze moeten doen. We hebben alleen een signaalfunctie door te laten zien waar de energielekken zitten.” Ze geven tips, zoals ‘korter douchen’. “Met het zandlopertje dat je in de badkamer kunt hangen wordt je je bewust  van de tijd die je onder de douche doorbrengt. We worden niet betaald, maar krijgen wel een reiskostenvergoeding en een opleiding en bewaken de kwaliteit van de energieambassadeurs. We verwijzen standaard naar de website Qbis.nl voor oplossingen. Bijvoorbeeld als mensen gecertificeerde aannemers zoeken. We hebben geen commerciële belangen.”

 

Evenementen

Swaen zou het liefst meer tijd en vrijwilligers hebben voor individuele activiteiten. “Ons doel is om in elke wijk van de stad een ambassadeur te hebben, als hét gezicht op energiegebied. Zelf heeft Swaen zonnepanelen op zijn dak en flyert in zijn wijk. “We stonden ook op markten en braderieën, maar dat sneeuwt een beetje onder vanwege de andere activiteiten. We willen weer meer aanwezig zijn bij evenementen in de stadsdelen.”

 

SAMEN ENERGIE BESPAREN