Warmtepompsystemen

 

47.000 van de 80.000 Almeerse woningen zijn aangesloten op het warmtenet van Vattenfall. De roemruchte stadsverwarming, die het altijd doet en waarvoor je geen cv ketel in huis nodig hebt. Het net ook, waarvan veel mensen vinden, dat je er veel te veel voor betaalt. Stadsverwarming is nog niet volledig schoon, maar er wordt hard aan gewerkt om dat te verbeteren.

 

Aardgasnet

Andere woningen zijn aangesloten op het aardgasnet en de bewoners regelen hun warmte met een cv ketel of een combiketel. Stoken op aardgas is niet milieuvriendelijk, omdat er bij de verbranding CO2 vrij komt. Minder dan bij het stoken op kolen of olie, maar toch.

 

Houtkachels

Als alternatieve verwarmingsbron worden ook houtkachels en pelletkachels geadverteerd. Het bezwaar van deze verwarmingsbron is de luchtverontreiniging (rook, stank en fijnstof) en de aanzienlijke uitstoot van CO2. De heersende mening is, dat die CO2 weer wordt opgenomen door de bossen en de zee. In theorie is dat zo, maar de enorme uitstoot van CO2 door industrie en vervoer zorgt ervoor, dat er veel te weinig opnamecapaciteit van CO2 is.

 

Warmtepompsystemen

Wie nu onafhankelijk wil zijn van stadsverwarming of aardgas en geen hout(pellets) verwarming wil, kan investeren in een warmtepomp. De plaatjes hieronder geven de belangrijkste warmtepompsystemen weer met een grove prijsindicatie. Milieucentraal behandelt de diverse systemen.

Nog meer gespecialiseerde informatie en advies is beschikbaar op Woonwijzerwinkel.

 

Water-water warmtepomp

ca. € 15.000

Lucht-water warmtepomp

ca. € € 7.500 - € 12.500

Aarde-water warmtepomp

Lucht-lucht warmtepomp

Vanaf ca. € 2.500

Grond-water warmtepomp

Vanaf ca €10.000 tot € 40.000

Aarde-water warmtepomp

Zonneboiler

SAMEN ENERGIE BESPAREN